Skånetrafiken inför en ny 10-dagarsbiljett på bussar och tåg. Foto: TT och SVT

Ny biljettyp ska underlätta för pendlare under pandemin

Publicerad

Det är färre som reser kollektivt under pandemin. Många som tidigare arbetspendlade med buss och tåg arbetar hemifrån. Försäljningen av månadskort har därför gått ner.

– Vi vill införa en flexibel 10-dagarsbiljett för dessa och andra som ibland åker kollektivt men inte 30 dagar i månaden, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämden i Region Skåne.

I samband med pandemiutbrottet lanserade Skånetrafiken en tillfällig 7-dagarsbiljett för att möta behovet av att ha en annan sorts biljett med kortare bindningstid än den traditionella 30-dagarsbiljetten.

Den vill de nu fasa ut och istället införa en 10-dagarsbiljett som kan användas under 30 dagar. När Skånetrafiken har frågat sina resenärer är det en sådan biljett som efterfrågas.

Fler biljettyper på gång

På kollektivtrafiknämndens sammanträde på fredag ska frågan om den nya biljetten behandlas. Därefter blir det regionfullmäktige som i december slutligen tar beslut om biljetten ska införas under 2021.

Biljetten ska vara personlig och inte kunna lånas ut till andra resenärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer