Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christoffer Sundman Yoshida, Lars Svensson och Jeanette Holm hoppas att priserna ska ska sluta gå upp. Foto: Firas Razak

Skåningarna om stigande matpriser: ”Så irriterande och sorgligt ”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationsstakten sjönk från december till januari, enligt KPI. Förklaringen är främst lägre elpriser.

Men den här minskningen, som dagens inflationsbesked visar, gäller inte livsmedelspriserna utan de fortsätter stiga kraftigt.

Inflationstakten har sjunkit med 1,1 procent från december 2022, då var den 12,3 procent, till 11,7 procent i januari 2023. Det visar siffror från SCB.

Men livsmedelspriserna har fortsatt att stiga kraftigt, vilket delvis beror på höjda priser på sötsaker och glass, enligt SCB.

SVT Nyheter Skåne pratade med skåningar i Burlöv och Malmö om stigande matpriser som gör det svårare ekonomiskt för många.

– Det är så irriterande och sorgligt för de som inte har råd, säger Christoffer Sundman Yoshida till SVT Nyheter Skåne

Hur påverkas ni av ökningen på matpriser?

– Ekonomin påverkas och det är inget man kan komma ifrån. Man får titta efter extrapriser och se var det är billigast någonstans, säger Dan Holm.

Hör fler röster i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.