Foto: SVT

Skånska äppelodlare oroar sig för årets skörd

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Äppelrikets vd Henrik Stridh kommer det att bli en mindre äppelskörd än normalt i höst. Förra årets varma sommar och stora skördar i kombination med vårens tidiga frostnätter, är några av orsakerna.

Det är fortfarande ovisst för många äppleodlare i Skåne.

– Nu har blommorna pollinerats och kartsättningen har precis blivit gjord. Det vi kan se är att de har fått frostskador. Vissa äpplen har fått frostslipsar, vilket innebär en fysisk skada på frukten, säger Henrik Stridh, vd på Äppelriket.

Vissa områden hade frost under blomningsperioden, vilket gjorde att äppelblommorna dog eller att frukterna kommer att få skalskador. Andra hade en bra blomning, men det var för kallt för pollinerarna.

Hygglig skörd i väst

Knopparna kom igång tidigt i år och sedan kom de vanliga köldknäpparna.

– Det var en varm februari och sedan kom frostknäpparna i april och maj och det gör att vi fått problem med frostskador. Det har drabbat Skåne på lite olika sätt. Sydöstra Skåne har klarat sig bäst. Nordöstra sämst. Västra  Skåne kommer få en hygglig skörd men med mycket skador, säger Henrik Stridh.

De sorter som tagit mest stryk är Aroma och Saga, enligt Henrik Stridh. Frida klarar sig bäst.

Flera tusen ton färre äpplen

Förra årets rikliga skörd kan också innebära att träden producerar mindre.

– Förra året skördade vi omkring 15 000 ton äpplen och en mycket grov prognos talar om att årets skörd landar på 10 000 ton, säger Henrik Stridh.

– Det här är också ett resultat av förra årets stora skörd och varma sommar. Efter ett år med mycket frukt, brukar det komma ett år med mindre, säger Äppelrikets vd Henrik Stridh till SVT Nyheter Skåne.

Först i början av augusti går det att mer exakt uppskatta storleken på årets skörd i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.