Efter storbranden i Hästveda – bönder drillas till brandmän

Publicerad

Den stora branden utanför Hästveda i våras väckte engagemanget. Nu ska ett 20-tal skånska bönder utbildas av räddningstjänsten för att kunna rycka in med sina maskiner även i framtiden.

Branden startade i en skog och spred sig vidare till ett stall som blev helt övertänt. De hästar som fanns i stallet kunde räddas.

I Hästveda spred en brand sig från terrängen till både ett närliggande stall och ett bostadshus. Foto: Mikael Nilsson

Alla inblandade verkar överens om att den frivilliga bondearmadan gjorde stora insatser när den stora skogs- och mossbranden kämpades ner utanför Hästveda i slutet av april.

– Jag skulle vilja säga att deras bidrag var helt avgörande för utgången, säger Anders Gymark, operativ chef vid räddningstjänsten i Osby.

En ”specialstyrka” av utryckningsvilliga bönder ska kunna sättas in när räddningstjänsten behöver hjälp att bekämpa skogsbränder. Foto: Hans Larsson

Utryckningsklara gödselspridare

Peter Larsson på Furumossens lantbruk i Stoby var en av många lantbrukare som drog i fält med traktor och vattenfylld gödselspridare.

Han är också en av dem som nu nappat på erbjudandet om att ingå i en ”specialstyrka” av utryckningsvilliga bönder som kan sättas in när räddningstjänsten behöver dem och deras utrustning.

– Det är ju faktiskt lite av ett egenintresse, man skulle själv sätta värde på att få hjälp om det börjar brinna här på gården, säger Peter Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer