Barn på flera förskolor i Skåne deltar i ett forskningsprojekt lett av Ann-Christin Sollerhed på Högskolan Kristianstad. Foto: SVT

Skånska förskolebarn ska bli mindre stillasittande

Uppdaterad
Publicerad

Barn i Sverige rör sig för lite och det vill forskarna från Malmö och Kristianstad ändra på. I ett projekt följer de barn och deras lärare på fem förskolor i Skåne.

Barn i Sverige rör sig allt för lite, visar bland annat en studie från Världshälsoorganisationen WHO. Rekommendationen är att barn i åldern 1-3 år ska röra sig minst tre timmar per dag.

– En stor andel barn rör sig alldeles för lite. I ett nordiskt perspektiv ligger Sverige sist och i ett europeisk perspektiv ligger vi i på nedre halvan.Svenska barn rör sig alldeles för lite, säger Ann-Christin Sollerhed, universitetslektor i idrott och hälsa på Högskolan Kristianstad.

Mer fysisk aktivitet i förskolan

Tillsammans med forskare från Malmö universitet driver hon det ett år långa projektet där barnen och deras lärare deltar.

Ett av syftena är att få barnen mer aktiva. Ett annat är att undersöka hur pedagogerna lägger upp sin undervisning för att få in mer fysisk aktivitet i förskolan.

– Det finns inte jättemycket aktivitet för de yngsta barnen. Min upplevelse är att de rör sig för lite, det är mer stillasittande, säger Emelie Sonesson, förskolelärare på Vildrikets förskola.

På torsdagen fick barnen på två av förskolorna ha ”ståhejgympa” i idrottsalen på Högskolan Kristianstad. Där följde forskaren både hur lärarna och barnen agerade.

Se videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.