Skånska liberaler är inte förvånade över Jan Björklunds avgång. Foto: Pressbild/TT

Skånska liberaler inte överraskade av Björklunds avgång

Publicerad

Skånska liberaler är inte förvånade över att Jan Björklund väljer att stiga bort från partiledarplatsen.
– Det är nog en naturlig tidpunkt för varje partiledare att fundera över att göra något annat, säger Torkild Strandberg (L).

Många liberaler var kritiska mot Jan Björklund och partiledningens linje att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Splittringen syntes särskilt tydligt i de skånska leden, där flera tunga namn uttalade motsatta åsikter.

Att Björklund idag meddelar att han inte fortsätter som partiledare kommer däremot inte som en överraskning.

– Efter en lång partiledarkarriär är det inget beslut som förvånar mig att han väljer att sluta i detta läget. Jag tror han slitit länge med frågan om hur Sverige skulle få en regering och även om det inte blev den linje jag förespråkade är det något man får respektera, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

”Måste hålla sina överenskommelser”

Strandberg tror inte att kritiken och splittringen inför Januariöverenskommelsen hade någon större påverkan på dagens beslut. Däremot tror han att nästa partiledares arbete i viss mån kan komma att påverkas av vilken synpunkt denne hade på Januariöverenskommelsen.

– Man måste vara klar över att man måste hålla de överenskommelser partiet gjort. Men om det visar sig inte vara stabilt eller saknar hållfasthet så kvittar det vilken partiledare vi har – då måste man pröva samarbetsformen vi valt. En person som var mot överenskommelsen kanske är snabbare att ifrågasätta då, än någon som tyckte det var bra. Men det är hypoteser, säger Torkild Strandberg.

Vem tycker du bör ta över?

– Ett intressant namn som jag tror skulle tjäna vårt parti bra är Nyamko Sabuni.

Vill se skånska kandidater

Louise Eklund (L), regionråd i Region Skåne, var en annan av kritikerna mot att släppa fram Löfven. Hon är inte heller helt överraskad över Björklunds abdikering.

– Jag tycker det är ett välkommet besked. Som han själv sa på presskonferensen: tolv år är en lång tid. Nu ser jag fram emot en öppen och transparent process för att hitta en efterträdare.

Har du någon särskild du vill se som partiledare?

– Vi måste hitta någon som kan och vill ta sig an människors vardagsproblem, oavsett om de bor i Bromma eller Bromölla. Men också någon som kan ta sig an de stora frågorna. Jag ser positivt på om det skulle dyka upp skånska kandidater och en som profilerat sig under hösten är Mats Persson. Jag tror han är lämplig – men det finns många andra duktiga också, säger Louise Eklund.

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) under onsdagens pressträff i Riksdagens presscenter. Foto: Naina Helen Jåma/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer