Foto: Claudio Bresciani/TT

Skånska vårdcentraler går med storförlust

Publicerad

Totalt går de offentliga vårdcentralerna i Skåne i förlust med över 100 miljoner kronor. Sämst är läget för vårdcentralerna i Malmö och Lund.

Enligt en ekonomisk sammanställning är läget är mycket ansträngt för vårdcentralerna i Skåne, rapporterar Sydsvenskan. De vårdcentraler som hör till Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund har mest ansträngd ekonomi – tillsammans har de sammanlagt 65 miljoner i minusresultat.

Till tidningen säger regionrådet Anders Åkesson (MP) att det ska tas fram en plan på hur vårdcentralerna ska kunna spara.

– Det arbetet pågår med stor kraft, men jag tror att vårdcentralerna har behov av förstärkning och det är min ambition att driva det i budgetarbetet, säger Åkesson som också öppnar för ett förslag om en skattehöjning tillsammans med Socialdemokraterna i höst.

I tisdags slog 573 läkare larm om den ansträngda situationen på de skånska vårdcentralerna och krävde bland annat mer pengar för att kunna säkerställa patienternas vård.

Idag torsdag möts regionpolitikerna på ett regionstyrelsemöte i Kristianstad. De borgerliga partierna kommer då att lägga fram ett förslag om att föra över pengar från sjukhusen till vårdcentralerna och om att se över primärvårdens organisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer