Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nikola är en del av en grupp soldater som består av tre svenskar, en amerikan och en ukrainare. I videoklippet berättar Nikola mer. Foto: Privat bild

Skånske Nikola på plats i Butja: ”Det är kaotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I mars åkte Nikola, 26, från Skåne som frivillig soldat till Ukraina. De senaste dagarna har han befunnit sig i Butja – staden där massgravar med civila hittats.

– Det är kaotiskt. Halva stan är söndersprängd, säger Nikola till SVT Nyheter Skåne.

Hör Nikola berätta mer om sina upplevelser i videoklippet ovan.

Nikola, som kommer från Helsingborgstrakten, åkte för drygt tre veckor sedan till Ukraina för att strida som frivillig soldat – trots att han inte har någon koppling till landet.

Kriget i Ukraina

Hans primära uppgift har varit att, tillsammans med en grupp med bland andra två andra svenskar, hämta skadade soldater vid fronten, berättar Nikola. Men de senaste dagarna har gruppen varit i Butja.

– Vi behövdes bättre här för tillfället, säger Nikola som berättar om massgravar och brända lik.

Han vill inte gå in på vad han gjort i Butja, men SVT har tagit del av bilder som styrker att han verkligen är där.

Än så länge har han inte deltagit i några strider. När vi pratade med honom inför resan till Ukraina berättade han om hur han såg på risken att dö och om hur han ser på att själv kunna behöva använda dödligt våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet