Foto: SVT

Skåningar misstänks finansiera terrornätverk

Uppdaterad
Publicerad

Svenska myndigheter har hittills krävt in pengar av ett 70-tal personer som misstänks finansiera terrororganisationer.

Det rapporterar Sveriges Radio på tisdagen.

Skatteverket påbörjade sina granskningar efter tips från Säpo, och en tredjedel av de som krävts på pengar, är från Skåne. Sammanlagt har Skatteverket krävt 25 skåningar på 2,7 miljoner kronor.

– Typfallet är en person som har låga inkomster, men där vi ser väldigt mycket insättningar på personens konto, säger Charlotte Hoff, regional samordnare för Skatteverkets insats mot grov ekonomisk brottslighet.

– Då frågar vi varför de pengarna inte är skattepliktiga, och får vi inte ett trovärdigt svar, kommer ett skattekrav.

De allra flesta krav betalas in.

Granskning förlängs

Just nu utreds 90 fall av terrorfinansiering – en tredjedel av dem i Skåne – och Skatteverkets granskning kommer att pågå längre än det först var tänkt.

– Det har kommit in fler tips än vi först trodde. Vi stärker nu upp med fler utredare och förlänger granskningen till slutet av 2017, säger Charlotte Hoff.

2009 friades en Malmöbo av Hovrätten, efter att han varit misstänkt för att ha skickat pengar till islamistiska Hamas i Palestina. Numera handlar Skatteverkets granskningar framför allt om pengar på väg till IS i Syrien.

– Det här är en väldigt liten del av våra granskningar sett i kronor och ören, men det har ett stort värde att de här pengarna stannar i Sverige istället för att skickas till Syrien, säger Charlotte Hoff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer