Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Skickades hem från akuten – avled nästa dag

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som sökte vård på Trelleborgs akutmottagning blev utskriven av AT-läkare som ännu inte fått sin legitimation. Dagen därpå blev hon svårt sjuk och avled.

Det var i juli förra året som en kvinna, som led av flera sjukdomar, kontaktade dialysmottagningen på SUS i Malmö på grund av andningssvårigheter. Hon hänvisades då till akutmottagningen vid lasarettet i Trelleborg.

På akutmottagningen undersöktes hon av en vikarierande underläkare som saknade läkarlegitimation. Kvinnan hade en hög puls och utifrån tidigare värden förhöjt hjärtskadevärde.

Efter telefonkontakt med njurläkaren i Malmö togs beslutet att kvinnan kunde skrivas ut och hon åkte hem. Morgonen därpå blev hon svårt sjuk. I väntan på ambulans hemma drabbades kvinnan av hjärtstillestånd och avled.

Ivo: Legitimerad läkare skulle följt upp

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har prövat klagomålet och gjort bedömningen att det saknades ett dokumenterat ställningstagande av en ansvarig legitimerad läkare på akutmottagningen och att det inte framgått om hen har undersökt patienten.

Enligt beslutet från Ivo har verksamhetsområde Närsjukvård sydväst efter händelsen stoppat icke examinerade underläkare från att arbeta på akuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.