Skogsbrand vid Hästveda under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Brandflyget upptäckte en skogsbrand vid Hästveda mitt på lördagen. Branden är nu under kontroll, men räddningstjänsten varnar för att det är mycket torrt i skog och mark.

Totalt var det runt tre tunnland som brann, det är ungefär som tre-fyra fotbollsplaner. Ingen stor skogsbrand, men den hade kunnat bli större i den hårda vinden.

– Vinden vände också mitt i och det ställde till det för oss, men nu är branden i alla fall under kontroll, säger Mattias Östling, inre befäl hos Räddningstjänsten i Skåne Nordost.

– Det som återstår är eftersläckningsarbete, plus att vi kommer att stanna kvar och bevaka fram till småtimmarna när daggen kommer så att det inte flammar upp igen.

Eldningsförbud infört

Det finns inga indikationer på hur branden startat. Räddningstjänsten säger att det kan vara en glasskärva som fungerat som brännglas eller det kan vara någon som varit oförsiktig och grillat. Klart är att det är väldigt torrt just nu och därmed stor risk för bränder. Därför råder nu eldningsförbud i kommunerna i nordöst, alltså Hässleholm, Osby, Kristianstad, Bromölla och Östra Göinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.