Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi lärare måste ta diskussionen, säger David Winqvist. Hör honom och eleverna diskutera Andrew Tate i videon. Foto: Ur dokumentären Manskulten Andrew Tate och SVT

Kontroversiell influencer på skolschemat – Andrew Tate diskuteras bland Malmöelever

Uppdaterad
Publicerad

Han är misstänkt för allvarliga brott mot kvinnor. Ändå är influencern Andrew Tate en idol för tusentals unga killar. På Videdalsskolan i Malmö upptäckte SO-läraren David Winqvist att många barn pratade om Andrew Tate och David lyfte då in ämnet i klassrummen.

– Vad är det som får personer att tycka om Andrew Tate?

SO-läraren David ställer frågan till klass 7 C på Videdalskolan i Malmö. När hans egen son frågade om Andrew Tate insåg David att han inte visste vem det var men han förstod att många unga pojkar lyssnar på Andrew Tates hårda budskap om kvinnor och maskulinitet.

– Jag är samhällskunskapslärare och så vet jag inte vem den mest googlade personen är. Elever behöver och vill diskutera detta. Det är snarare så att det är vi lärare som inte riktigt vågar ta upp det, säger David Winqvist.

– Jag visste redan innan jag såg filmen att han inte är en jättebra person, men efter filmen insåg jag att han verkligen inte är en bra person, säger Nore Malmgren i årskurs 7.

Andrew Tate lockar och skrämmer

David Winqvist drog igång ett projekt där högstadieelever först tittade på dokumentären ”Manskulten Andrew Tate” på SVT Play. Därefter påbörjades en diskussion om Tate och varför vissa lockas medan andra blir rädda av hans budskap.

– Han är en förebild för jättemånga unga pojkar och han säger att män ska vara mäktiga och att kvinnor ska vara slavar och bara lyssna på män, säger eleven Zainab Muradi.

– Många killar har svårt att uttrycka sin känslor för att de är rädda att de ska bli dömda för det. Jag tycker att det är ganska tragiskt, säger eleven Elin Björsne.

Svåra diskussioner

David Winqvist säger att detta är ett sätt att föra in samtiden i undervisningen, att prata med elever om deras samtalsämnen så att åsikterna får mötas.

– Vi lärare måste ta diskussionen, men det är svårt att bemöta en del av de grova saker som sägs. Jag kan ju inte bara säga ”du har fel”. Man måste bemöta på ett sätt där man inte polariserar yttterligare.

Andrew Tate sitter sedan slutet av december häktad i Rumänien misstänkt för våldtäkt och människohandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.