Framtidsgymnasiet i Kristianstad har polisanmälts av Transportstyrelsen efter att felaktigt ha rapporterat att elever har gått färdigt utbildningen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Gymnasiechef om polisanmälan: ”Vi har begått ett misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Framtidsgymnasiet i Kristianstad felaktigt rapporterat att elever har avslutat grundutbildningen för yrkesförare, har skolan polisanmälts av Transportstyrelsen. Idag säger skolchefen att personalen har haft dålig kunskap om regelverket.

– Det ligger inget uppsåt eller vilja om att mörka någonting utan handlar om ett misstag. Den person som har haft ansvar för att inrapportera har gjort fel. Det handlar okunskap om regelverket och personen hanterar inte rapporteringen längre, säger Fredrik Eriksson som är skolchef för Framtidsgymnasiet.

Enligt Transportstyrelsen har 29 elever på grundutbildningen för yrkesförare rapporterats som färdiga med grundutbildningen under 2018 och 2019, innan den har avslutats.

– Det är väldigt allvarligt att regelverket kring rapporteringen har kringgåtts, säger Magnus Janzén som är inspektör på Transportstyrelsen.

Trafiksäkerheten kan ha äventyrats

I Transportstyrelsens granskning framgår också att skolan i vissa fall har rapporterat in elever som inte går på utbildningen.

– Om elever som inte är behöriga eller antagna rapporteras som att de har gått grundutbildningen för yrkesförare, kan det riskera trafiksäkerheten, säger Magnus Jantzén.

Men Fredrik Eriksson menar att det inte har varit fallet.

– Det stämmer inte alls. Det handlar om elever som har fått möjlighet att börja på utbildningen trots att de har saknat något ämne från grundskolan, som de läser parallellt med de andra kurserna.

Förvånad över polisanmälan

Framtidsgymnasiets Fredrik Eriksson är också förvånad över att Trafikverket har gjort en polisanmälan:

– Eleverna ska ha läst 280 timmar och det har de gjort, men rapporteringen har skett innan betygen varit satta. Samtliga elever är behöriga men den ansvariga läraren har börjat rapporteringen för tidigt.

Framtidsgymnasiets skolor är en del av den privata utbildningskoncernen Academedia som finns på sex olika orter, men enligt Fredrik Eriksson har misstaget bara begåtts på skolan i Kristianstad.

Kommunen inleder utredning

Under torsdagen beslutade barn och utbildningsförvaltningen i Kristianstad att påbörja en utredning om skolpengen till Framtidsgymnasiet har använts på rätt sätt.

– Det vi tittar på är uppgifterna om elever som inte har varit antagna på utbildningen har fått förarbevis, säger Kenth Olsson som är utbildningschef på Kristianstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.