Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst en gång i månaden ska maten tillagas och ätas utomhus på Skanörs skola. Foto: Bernard Mikulic

Hamburgare i vinterkyla – så preppar skolan inför elkris

Publicerad

På fredagen invigdes uteköket på Skanörs skola och trots tre grader i luften så både tillagades och åts maten utomhus.

– Oftast äter vi mer mat när vi äter ute och det ger barnen mer energi, de lär sig mer och det ger en behagligare dag för alla, säger Thomas Hult, köksmästare på Skanörs skola.

Gas istället för el

Målet är att barnen ska äta ute en gång i månaden och ännu mer när det blir varmare. Men detta handlar också om att ha en krisberedskap. Här används gas och inte el för att laga mat på stekhällar, pizzaugn och rökugn.

– Kommunen pratar mycket om hur man ska klara sig vid kriser om vi får strömavbrott. Då har vi ju en möjlighet här att laga mat varje dag till våra elever utan el, säger Thomas Hult.

650 portioner tillagades

Premiärrätten blev hamburgare: 650 portioner med bröd, tre sorters sås, sallad, gurka, bacon och rostad lök. Och eleverna var nöjda.

– Det är skönt att komma ut från matsalen där man sitter varje dag. Det är kul med omväxling, säger Olivia Lundin i årskurs nio.

– Ja och speciellt när det blir sommar och det är varmt och skönt säger kompisen Lea Niemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.