På Alfredshällskolan i Bjärred vajar flaggan på halv stång under onsdagen. Utanför villan ligger blommor. Foto: Bernard Mikulic/Susanne NordVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rektorn: ”Jag tror inte att någon förstår”

Uppdaterad
Publicerad

En familj med två barn hittades död i en villa i Bjärred på tisdagen. Under onsdagen flaggade två av den lilla ortens skolor på halv stång.

Barnen gick i mellanstadiet och högstadiet i Bjärred. Tidigt på onsdagsmorgonen inleddes krisarbetet med att informera i klasserna om det som hänt och även skicka ut information till alla vårdnadshavare.

Båda barnen hade hemundervisning flera dagar i veckan av medicinska skäl och enligt kommunen har lärarna haft en god kontakt med föräldrarna.

– Det har varit flera lärare involverade i hemundervisningen eftersom den måste hålla så hög kvalitet som möjligt, säger Martin Persson, förvaltningschef för grundskolan i kommunen.

”Familj i djup kris”

Enligt uppgifter till SVT kan barnens fysiska sjukdom ha haft betydelse för det som hänt. Rektorn på den ena skolan, Margareta Strand Karlsson, beskriver en familj i djup kris.

– Men jag hade hade aldrig kunnat föreställa mig att något sådant här skulle kunna hända.

Hon berättar att lärare och barn tillsammans har gråtit och pratat under dagen. Många i personalen på skolan känner familjen eftersom båda barnen har gått där. Flera föräldrar har varit med på skolan idag för att stötta.

– Jag är chockad och känner djup sorg, säger Margareta Strand Karlsson.

Stödinsatser för elever och personal

– Extra skolsköterskor, psykologer och kuratorer finns på skolorna hela dagen för att stödja både elever och personal, säger Svenjohan Davidson, verksamhetschef för grundskolan i Lomma kommun, på kommunens presskonferens.

– Vi har också upprättat minnesrum på båda skolorna, berättar han.

Blommor framlagda utanför villan i Bjärred. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Från och med onsdag och så länge det behövs kommer personal från kommunen att finnas tillgänglig i Bergakyrkan i Bjärred som är öppen för alla. För de som kände någon i familjen väl och behöver extra stöd går det att vända sig till kommunens krisstödsgrupp.

– Det handlar om att vara på plats och att ha en plats att gå till med tankar och funderingar. Det finns personer som har kompetens kring att samtala för de som behöver, säger Amelie Gustafsson, chef för socialförvaltningen och ansvarig för krisstödsorganisationen i Lomma kommun.

– Psykologer och kuratorer är bra på att samtala med barn i kris och det behövs idag, säger Martin Persson, chef för utbildningsförvaltningen i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döda familjen i Bjärred

Mer i ämnet