Föräldrarna var eniga om att döda sina döttrar

Publicerad

Föräldrarna såg inget egentligt liv framför sig och bestämde sig gemensamt för att döda sina två döttrar, visar polisens förundersökning.
Döttrarna led båda av sjukdomen ME, kroniskt trötthetssyndrom.

I ett avskedsbrev skriver föräldrarna om barnens sjukdom: ”Ingen av oss kommer att kunna leva ett liv i egentlig mening”.

Polisen har hittat bevis för att båda föräldrarna var medvetna om vad som skulle hända.

Dog av strypning eller kvävning

En av döttrarna och mamman dog av strypning eller kvävning. Den andra dottern dog av kvävning. Pappan hittades hängd. Föräldrarna hade lugnande läkemedel i sina kroppar, men inte så höga doser att de inte visste vad de gjorde. Det berättade polisinspektör Stefan Svensson, som lett förundersökningen, under en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Det var kollegor till pappan som ringde till polisen. De hade blivit oroliga när han inte dök upp på jobbet. En polispatrull skickades till mannens hem och kunde se genom fönstret att en död man fanns där inne. I ett sovrum låg en nedbäddad död kvinna.

– Ganska snabbt hittar patrullen de två flickorna också, de låg nedbäddade i sina sängar, säger Stefan Svensson.

Ganska snart kunde polisen konstatera att gärningspersonen fanns inom familjen. I huset hittades tre dokument: ett avskedsbrev, ett testamente och ett med praktiska uppgifter till efterlevande. Utredningen har visat att dokumenten är äkta.

Såg inga varningstecken

Polisen kommer bara att uttala sig om dödsorsakerna, men däremot inte redovisa vem som har dödat vem, understryker Stefan Svensson.

– Det viktigaste för oss har varit fokus på anhöriga och de som är efterlevande.

Beslutet att ta sina liv hade växt fram under hösten 2017. Inget i utredningen tyder på att flickorna kände till vad som skulle hända i förväg.

– Föräldrarna har varit hårt ansatta och allt fokus har gått åt till barnens sjukdom, säger Stefan Svensson, som i övrigt inte kan uttala sig om föräldrarnas psykiska status.

Ingen av de anhöriga till familjen har sett några varningstecken, som flaggade för att detta skulle hända, understryker han.

SVT rapporterade · Döda familjen i Bjärred

09.18
Detta har hänt:

9 januari 2018 – En familj på fyra personer hittas på eftermiddagen döda i sin villa i Bjärred utanför Lund. En av föräldrarna dök inte upp på sitt arbete och kollegorna anmälde personen försvunnen. Polisen hittade familjen när de kom till bostaden. Händelsen rubricerades som ett brott.

10 januari - Händelsen rubriceras som mord och polisen säger sig ha en god bild av vad som hänt i huset. Man säger också att gärningspersonen troligtvis var en av de döda. Grannarna beskriver området som lugnt och många är skärrade av händelsen.

11 januari - Rektorn på de två barnens skola berättar att barnen har fått hemundervisning under en längre period och hon säger att hon aldrig hade kunnat föreställa sig att det här skulle ske. Enligt uppgifter till SVT handlar historien om en familj i kris och att barnens fysiska sjukdomar kan ha kopplingar till det som skett i villan.

19 januari - Polisen går ut med information om att det finns ett avskedsbrev som är undertecknat av båda föräldrarna där man skriver att man inte såg någon livskvalitét eller framtid på grund av döttrarnas sjukdom.

26 mars - Lomma kommun (som Bjärred tillhör) skärper sina rutiner efter händelsen och menar att det fanns signaler som man borde ha sett hos familjen.

11 december - Polisen presenterar förundersökningen

Kroniskt trötthetssyndrom, ME

Visa

Sjukdomen innebär trötthet eller en känsla av utmattning som inte går att vila bort.

ME kan drabba både vuxna och barn. Antidepressiva kan användas vid depression och smärtstillande vid värk. Vissa läkare har även ordinerat med höga doser vitamin B12 för att förbättra patienters minne och koncentrationsförmåga.

Vad som orsakar sjukdomen är oklart och studier visar att endast var tionde patient tillfrisknar helt.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döda familjen i Bjärred

Mer i ämnet