Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband kring villan i Bjärred. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommunen skärper rutiner efter Bjärredsmorden

Uppdaterad
Publicerad

Lomma kommun skärper sina rutiner efter det uppmärksammade fallet där ett gift par misstänks ha dödat sina två döttrar och sedan tagit livet av sig.

Kommunen arbetar med en egen granskning av fallet, och har hittills inte kunnat se att några fel begåtts. Däremot kan det ha funnits signaler som kommunen borde ha sett, varför rutinerna för barn med stor frånvaro från skolan skärps. Det här är något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Vi har infört en rutin som innebär att vi automatiskt gör en orosanmälan när elever har en frånvaro som överstiger 20 procent. Det gäller även om man har giltiga skäl till frånvaron, säger Martin Persson, förvaltningschef för utbildning, kost, kultur och fritid, UKF, vid kommunen, till SVT Nyheter Skåne.

Starta utredning

Alla orosanmälningar får sedan socialförvaltningen ta del av. Och vid behov starta en utredning.

– Ärendet ligger hos dem som professionellt kan bedöma det eftersom vi inte har den kompetensen, fortsätter Martin Persson.

Även om det i granskningen inte finns någonting som tyder på att kommunen skulle ha behövt göra en orosanmälan om att barnen for illa, så är Martin Persson självkritisk.

– Borde vi ha sett några signaler på att barnen eventuellt for illa? Jag kan absolut inte vara helt säker på om det inte fanns sådana tecken, säger han.

Lämnade brev

I fallet i Bjärred i Lomma kommun i januari lämnade föräldrarna ett avskedsbrev där de skrev att de inte såg någon livskvalitet eller framtid på grund av sina döttrars sjukdomssituation. Barnen fick hemundervisning av medicinska skäl, säger Kim Hild, polisens presstalesperson region Syd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döda familjen i Bjärred

Mer i ämnet