Målsättningen att samtliga särskilda boenden ska vara färdigvaccinerade senast vecka 7. Foto: Mikael Fritzon/TT

Skolsköterskor stöttar i andra vaccinationsvågen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka blir de första Malmöborna färdigvaccinerade mot covid-19. Då inleds nämligen den andra vaccinationsomgången bland boende och personal på en rad särskilda boenden i staden. Ett 30-tal skolsköterskor har anmält sig som frivilliga för att hjälpa till med kampanjen.

Vaccineringarna pågår under hela veckan. En särskild logistisk utmaning blir onsdagen, då hela nio boenden får besök av vaccinationspersonalen.

– Det blir en intensiv vecka, men vi har fått tydliga besked om att leveranserna av vaccin nu räcker till för alla som står i begrepp att få andra dosen. Det känns förstås bra, säger Elina Opasiak, vaccinsamordnare på Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö.

Skolsköterskor rycker ut

Två vaccindoser krävs för att ge fullgott skydd mot covid-19. Eftersom de ska ges med 3-4 veckors mellanrum är målsättningen att samtliga särskilda boenden ska vara färdigvaccinerade senast vecka 7.

– Vi är väldigt glada åt gruppen med skolsköterskor som är redo att stötta våra ordinarie sjuksköterskor. De är cirka 30 till antalet och turas om att komma in och hjälpa till i vaccinationsarbetet, berättar Elina Opasiak om det lite ovanliga greppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.