– Jag är väldigt irriterad på staten och vaccinsamordnaren att de inte klarar av att leverera vaccin som de gett oss besked om att vi skulle få, säger Gilbert Tribo (L). Foto: SVT / Jack Guez, AFP / TT

Tusentals vaccinationer skjuts upp i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Efter nytt besked från Folkhälsomyndigheten och Sveriges vaccinsamordnare får Region Skåne betydligt färre vaccinleveranser än väntat denna vecka. Det har lett till att flera planerade vaccinationer mot covid-19 nu skjuts upp.

Utifrån att det är tusentals doser färre vi får så är det ju tusentals personer detta berör, säger Gilbert Tribo, regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Beskedet om färre vaccinleveranser kom fredagen 15 januari. Bland annat efter att läkemedelsföretaget Pfizer beslutade att dra ner på vaccinleveranserna till EU-länderna. I Skåne handlar det om ungefär 20 procent färre doser än väntat. Det kommer framför allt att påverka de vaccinationer som planerats till nästa vecka.

Jag är väldigt irriterad på staten och vaccinsamordnaren att de inte klarar av att leverera vaccin som de gett oss besked om att vi skulle få. Det ställer till det för oss när det skiftar från dag till dag om vilka besked vi får, säger Gilbert Tribo (L).

Vaccinationstakten sänks

Planen var att fler på särskilda boenden samt vårdpersonal skulle bli vaccinerade under de kommande veckorna. Men neddragningen på leveranserna har alltså lett till att den planerade vaccinationstakten måste sänkas.

Det blir ju en jättebesvikelse för dem som har fått information om att de skulle få vaccin en dag och som sen inte får det, säger Gilbert Tribo (L).

Andra dosen prioriteras

Region Skåne ser nu över hur kommande veckors leveransprognoser påverkar planeringen där en stor del av prioriteringen ligger på att säkerställa att man har tillgång till en andra dos till de som redan blivit vaccinerade.

För att det ska ge ett fullgott skydd så måste man få sin andra dos, och då är väldig hög prioritet att vi kan få till den andra dosen, säger Gilbert Tribo (L).

SVT Nyheter Skåne har sökt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström för en kommentar. Tidigare har han sagt till SVT att han har förståelse för att många regioner blir irriterade över att de nu måste ändra i sin vaccinplanering för de kommande veckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.