Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Niklas Sobieski/SVT

Lägenhetsskotten i Malmö – fel bostad kan ha träffats

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter midnatt under natten till onsdag avlossades flera skott mot en lägenhet på Hermodsdal. Enligt polisen finns det ingen tydlig anledning till att just den bostaden besköts.

På fyra dagar har tre olika lägenheter i Malmö beskjutits. Lördagen den 16 juli besköts en lägenhet på Lindeborg i Malmö. Två dagar senare var det skottlossning i en trappuppgång i stadsdelen Lorensborg. Och senast natten mot onsdag gick flera skott genom en ruta på Docentgatan i Hermodsdal.

Larmen från Docentgatan kom in till polisen klockan 00.40. Två personer hade setts lämna platsen på moped, men ingen person är i nuläget misstänkt för brottet. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord och grovt vapenbrott. Ingen person skadades, men platsen är avspärrad för brottsplatsundersökning.

Samma byggnad besköts redan 2018, men enligt Erik Åberg, tillförordnad lokalpolisområdeschef, så är det inte samma personer som drabbats.

– Vi utreder den här händelsen isolerat, men vi tittar såklart tillbaka i tiden också. Det är för tidigt att utesluta någonting.

Kan ha skjutit mot fel lägenhet

I de två första fallen ser polisen en koppling till kriminell aktivitet, men den lägenhet som besköts i Hermodsdal verkar inte ha någon sådan koppling.

– Den som bor i lägenheten ser vi ingen motivbild mot. Vi tittar såklart på vem som bott där tidigare eller om det är någon som bor i närheten.

Mer polisnärvaro

Efter dåden ökar polisen sin närvaro i alla de tre drabbade områdena och sedan tidigare finns redan kamerabevakning i Hermodsdal. Men att det inträffat tre skottlossningar så tätt inpå varandra kan innebära att fler är att vänta.

– Det finns alltid en ökad risk, när den här typen av händelser inträffar, att det är någon som vill hämnas. Därför intensifierar vi vårt arbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En lägenhet på Hermodsdal besköts under natten. Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.