Foto: TT

Skurup röstade igenom slöjförbud i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har kommunstyrelsen i Staffanstorp beslutat att införa nolltolerans mot huvudduk för barn i förskola och skola upp till sjätte klass. Nu inför ännu en skånsk kommun slöjförbud i skolan.

På måndagskvällen tog Skurups kommunfullmäktige beslut om att bifalla den Sverigedemokratiska motionen om slöjförbud, rapporterar Ystads Allehanda.

I motionen, som nu röstats igenom, föreslås enligt tidningen ett förbud mot ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal”.

Hur många elever som berörs av förbudet är oklart – liksom huruvida ett slöjförbud verkligen är förenligt med svensk lagstiftning eller ej. När Skolverket tittade på frågan 2012 kom myndigheten fram till att det inte är tillåtet eller förenligt med religionsfriheten och diskrimineringslagen att införa generella förbud mot slöja i skolan.

Beslutet om att införa slöjförbud klubbades igenom med ett tilläggsyrkande om att förbudet ska ingå i en mer övergripande integrationsplan. När och hur förbudet ska genomföras i praktiken ligger nu hos kommunens tjänstemän, berättar motionens författare Lars Nyström (SD), för SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.