Två vargar fångade på bild i Linderödsåsens revir i januari 2022. Foto: Länsstyrelsen

Skyddsjakten på varg upphävd i Skåne: ”Risk fel varg fälls”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten har upphävt beslutet om skyddsjakt på en en varg i reviret på Linderödsåsen. Rätten anser att risken är alltför stor att fel varg fälls.

Länsstyrelsen i Skåne fattade förra onsdagen beslut om skyddsjakt men valde redan på fredagen att pausa jakten, eftersom beslutet överklagats. Nu är alltså beslutet upphävt.

Upprinnelse var de totalt åtta vargangrepp på får som rapporterats i och omkring reviret sedan 25 juli, men efter det nya beslutet vid lunchtid på fredagen pausas alltså skyddsjakten tills vidare.

Vargen i Skåne

Genetiskt viktig

Tidigare i höst meddelade länsstyrelsen att skyddsjakt inte skulle bedrivas, delvis eftersom det kunde konstateras att en genetiskt viktig varg låg bakom åtminstone två av angreppen.

Men efter ett nytt vargangrepp den 24 oktober har de tagit beslutet att det ska tillåtas.

– Det har varit en ganska turbulent period med flera olika angrepp som visat sig komma från olika individer. Men nu har vi haft fyra angrepp inom ett avgränsat område, säger David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen Skåne.

En viktig varg

Det gör att de inte tror att de senaste angreppen är gjorda av den genetiskt viktiga vargen. De väntar dock fortfarande på svar från DNA-analys men har beslutat att tillåta skyddsjakt innan svaret kommit.

Skyddsjakt betraktas som sista utvägen. Dessförinnan vill man använda sig av så kallade rovdjursavvisande stängsel. Nu har man dock sett vid ett tillfälle att en varg tagit sig förbi ett sådant.

– Då finns det inte så många mer åtgärder som är möjliga, säger David Börjesson.

Risk att skjuta fel

Finns det en risk att någon råkar skjuta den genetiskt viktiga vargen?

– Det finns en risk. Men skyddsjakten ska bara genomföras med hjälp av en specialtränad hund för att hitta just den individ som gjort angreppet, säger vilthandläggare David Börjesson.

Förvaltningsrätten anser att risken är så stor att fel varg fälls, att beslutet på tisdagen upphävdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet