Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helgens vargskjutningar rör upp känslor – i videoklippet berättar Tom Espgård på länsstyrelsen mer. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Jonas Ekströmer/TT

Två vargar dödades på Linderödsåsen – nu är länsstyrelsen i mejlstorm

Uppdaterad
Publicerad

I lördags sköts två vargar inom vargreviret Linderödsåsen i nordöstra Skåne. Det har lett till många upprörda känslor – och länsstyrelsen har fått ta emot hundratals protestmejl. Samtidigt har ett nytt vargangrepp skett på Österlen – men skyddsjakt kommer inte verkställas.

– Det är uppemot 400 mejl, säger Tom Espgård som jobbar som vilthandläggare på länsstyrelsen.

Vilthandläggarna har också fått ta emot flertalet telefonsamtal och sms. Främst är det personer som är kritiska till helgens händelser som hör av sig. Många av mejlen är identiska massmejl som skickats från många olika personer.

Vargen i Skåne

– En sak som generellt sett alla kan bli bättre på, tycker jag, är att ta reda på och lära sig vem som bestämmer vad. Väldigt ofta ska vi följa föreskrifter och förordningar och riktlinjer som andra myndigheter ovanför oss bestämt, och det är det som är vårat jobb. Vi är i mångt och mycket en handläggande myndighet, säger Tom Espgård om kritiken som riktats mot länsstyrelsen.

Vargarna ligger i frysen

Det var i helgen som de två vargarna sköts ihjäl av jägare inom vargreviret Linderödsåsen. Detta skedde enligt paragraf 28 i jaktförordningen, som ger rätt att skydda tamdjur vid rovdjursangrepp.

Nu ligger vargarna, som båda var hanar, i en frys hos länsstyrelsen i väntan på att de ska skickas i väg till Statens veterinärmedicinska anstalt för identifiering.

Nytt angrepp i Sankt Olof

I början av oktober skedde tre vargangrepp inom Linderödsreviret. Beslut togs då att vid ett fjärde angrepp skulle skyddsjakt utlysas.

Nu har ett fjärde angrepp skett – under onsdagen bekräftades tre får dödade av varg vid Sankt Olof på Österlen – men skyddsjakten kommer trots det inte verkställas. Det meddelar länsstyrelsen.

DNA från norsk varg

Anledningen är att myndigheten fått DNA-svar som visar att minst ett av de tidigare angreppen gjorts av en genetiskt viktig varg från Norge – alltså inte av en varg från reviret.

– Vi måste ha säkra uppgifter på att vi har fyra angrepp från vargar som tillhör reviret innan en eventuell skyddsjakt kan starta, säger Nils Carlsson, chef på art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne.

I videoklippet berättar Tom Espgård mer om de senaste dagarnas mejlstorm och om lördagens händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet