Länsstyrelsens bedömning är att skyttarna i båda fallen har gjort en korrekt bedömning av situationen. Arkivbild. Foto: TT

Två vargar skjutna i Skåne – jägare skyddade sina hundar

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen sköts två vargar inom Linderödsreviret av jägare. Detta då jägarna ville skydda sina hundar.

Vargarna har skjutits i överensstämmelse med paragraf 28 i jaktförordningen, som ger rätt att skydda tamdjur vid rovdjursangrepp.

– Vargarna fälldes under samma jakt och i båda fallen har vargarna uppsökt jakthundar och skjutits av jägare för att freda hunden. Länsstyrelsen har haft personal på plats som har undersökt de skjutna vargarna, skottplatserna och hundarnas GPS-positioner under jakten, säger Cajsa Söder, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Vargen i Skåne

Båda vargarna var hanar och de skickas nu till Statens veterinärmedicinska anstalt för identifiering.

– Det är första gången paragraf 28 används för att skydda jakthund i Skåne. Man kan tycka att det är anmärkningsvärt att två vargar skjutits för att freda jakthundar på samma dag, men vi behandlar det som två skilda ärenden, säger Cajsa Söder, i pressmeddelandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vargarna i Skåne har blivit många fler de senaste åren. I videoklippet berättar Lasse Persson på Jägareförbundet Skåne vad du kan göra om du möter en. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet