I början av året gick arbetsförmedlingen ut med att de kommer att varsla över 4500 anställda. Hela landet berördes av det historiskt stora varslet. Nu riktar facket och skyddsombuden stark kritik mot arbetsmiljön. Foto: TT

Skyddsombud i Skåne larmar om arbetsmiljöproblem på Arbetsförmedlingen

Publicerad

Efter det stora varslet på Arbetsförmedlingen larmar nu skyddsombud i region syd om ohållbara arbetsuppgifter. Detta har lett till att Arbetsmiljöverket har varit på plats och gått igenom arbetsmiljön.

– Personalen får stänga av sina telefoner för att hinna med. Vi är helt enkelt för få personer för att hinna med arbetsuppgifterna, säger Dan Ribbenborg, huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen i region syd.

Kritiserat av flera fackförbund

I början av året gick arbetsförmedlingen ut med att de kommer att varsla över 4500 anställda. Hela landet berördes av det historiskt stora varslet.

Nu riktar facket och skyddsombuden stark kritik mot arbetsmiljön.

– Vi vill att arbetsgivarna ska titta på våra arbetsuppgifter och noggrant följa upp om vi kan fortsätta arbeta på detta sättet, säger Dan Ribbenborg.

Även fackförbundet ST (statsanställda) ställer sig bakom kritiken mot arbetsmiljön.

– Det största problemet är att man har skurit ner på resurserna och att många av de anställda har lämnat Arbetsförmedlingen. Färre personer förväntas nu att utföra samma arbete som tidigare. De som är kvar får göra prioriteringar och bara göra det som är lagstadgat. Det finns inte längre tid att ge arbetssökande hjälp och det är ett arbetsmiljöproblem, säger Christofer Björk, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.​

Förstår kritiken

Sofie Carlsson, chef för Arbetsförmedlingen i Skåne, förstår kritiken och vill lösa problemet.

– Jag är helt överens med vår skyddsorganisation, vi har en svår situation just nu. Vi har gjort en omorganisation som vi inte har landat i än, säger hon.

Enligt Sofie Carlsson har Arbetsförmedlingen under de senaste månaderna investerat i digitalisering.

– Detta kommer leda till att våra anställda  får mindre arbetsbelastning och kommer att bli bra, säger hon.

Kontroller har gjorts

I början av denna veckan var Arbetsmiljöverket på plats i region syd. De har gjort utredningar men ännu inte fattat beslut om åtgärder.

– När utredningen är klar kommer vi att följa upp bristerna och lösa det som är fel, säger Sofie Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer