Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge är kritisk mot att Arbetsförmedlingen lämnat hans kommun. Foto: TT samt SVT

Kommuner pressas av Arbetsförmedlingens nedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

Skånska kommuner är oroliga för konsekvenserna när Arbetsförmedlingens kontor stängs ner. I Östra Göinge har de redan fått lägga flera miljoner kronor extra på arbetspolitiska insatser.

Sexton av Arbetsförmedlingens kontor i Skåne ska stängas ner. I Östra Göinge har det redan fått tydliga konsekvenser.

Enligt kommunen har det blivit svårare för tjänstemännen att nå handläggarna på Arbetsförmedlingen. Det tar också längre tid för arbetssökande att få beslut om insatser.

– Många arbetssökande i vår kommun står långt från arbetsmarknaden. De kan inte språket eller är nya på arbetsmarknaden. Det är en enorm resa som behövs för att få dem i arbete, säger Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge och ordförande i Kommunförbundet Skåne.

Gör egna insatser

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med fyra skånska kommuner (Östra Göinge, Hässleholm, Ängelholm, Trelleborg) där kontoren ska avvecklas. Samtliga är eniga om att det största problemet är den långa handläggningstiden för arbetssökande.

Det tar exempelvis längre tid att få stöd till subventionerade anställningar där staten ska betala. I Östra Göinge har de satsat mellan 6-10 miljoner kronor extra på sin arbetsmarknadsenhet, då Arbetsförmedlingens insatser har dröjt.

– Vi vill nu akut få betalt för det vi gör, säger Patric Åberg.

Får inte betalt

Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) har inte kunnat ställa upp på intervju, men skriver i ett mail till SVT Nyheter Skåne att kommunerna inte kommer få betalt för de insatser de gör i egen regi.

Däremot satsar regeringen över en miljard kronor extra nästa år på arbetsmarknadspolitiska insatser.

Hör Patric Åberg kritik i inslaget ovan.

Nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor

Visa

Under nästa år kommer Arbetsförmedlingen att lägga ner totalt 16 kontor i Skåne. I Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Ystad ska kontoren vara fortsatt öppna för spontanbesök. I Eslöv och Simrishamn är kundtorgen öppna, men färre timmar än tidigare.

Dessa kontor har stängt hittills:

Bjuv​

Broby​

Bromölla​

Arlöv​

Svedala​

Dessa kontor stängs nästa år, men tar just nu bara emot bokade besök:

Båstad

Örkelljunga​

Ängelholm

Höganäs​

Åstorp​

Hässleholm​

Landskrona​

Lund​

Tomelilla​

Trelleborg

I Klippan är kundtorget bemannat sex timmar per vecka. Övriga tider tar de endast emot bokade besök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer