Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Wendela Hilldoff, kvinnojouren i Lund. Foto: SVT

Upphängda slipsar symboliserar manligt våld

Uppdaterad
Publicerad

Internationella mansdagen uppmärksammas varje år den 19 november. Idag fokuserar flera kvinnojourer runt om i Skåne på mäns våld mot kvinnor genom att hänga upp 5 079 slipsar i flera skånska städer.

Kampanjen genomförs av Nojs, ett nätverk av flera olika kvinnojourer i Skåne. Totalt hängs 5 079 slipsar upp i Lund, Helsingborg, Höganäs, Ängelholm och Malmö.

Belysa våld bland män

Slipsarna representerar antalet anmälningar under år 2018 där kvinnor sökt stöd och skydd i nätverkets verksamheter. Samtliga förövare var i de fallen män. Genom dagens kampanj vill jourerna flytta fokus från offret till förövaren som utför våldet.

– Just nu ser vi en diskussion som handlar om offren, de våldsutsatta. De blir skuldbelagda och skambelagda. Fokus ska ligga på förövarna. Annars kommer vi ingen vart i samhällsfrågan, säger Wendela Hilldoff, kvinnojouren Lund.

Även den ideella organisationen Män använder internationella mansdagen för att belysa våld bland män.

– Det här ger oss ett tillfälle att lyfta både det negativa och det positiva med att vara en man, och det är vad vi vill göra idag. Många av de samhällsproblem vi ser idag går att härleda till en destruktiv maskulinitetsnorm, säger Kamyar Alinejad, Män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer