”Salma” slog sitt barn – fick hjälp att sluta efter orosanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Malmöbon ”Salma” tappade fattningen och gav sin dotter en örfil, efter ett bråk mellan barnen. Personalen på förskolan fattade misstankar och gjorde en orosanmälan. Socialtjänsten kopplades in och nu berättar Salma om vad som hände sedan.

Salma, som egentligen heter något annat, beskriver hur hon slog sin äldsta dotter som en reaktion när dottern bråkade med sin syster. Förskolan orosanmälde till socialtjänsten, något de enligt lag måste göra vid misstanke om att ett barn far illa. Men när socialtjänsten efter anmälan tog kontakt med Salma ville hon inte erkänna.

– Till en början nekade jag för att jag var rädd att socialen skulle ta henne från mig, säger Salma.

Av en bekant blev Salma däremot uppmanad att erkänna och be om hjälp.

– När jag berättade sanningen och bad om hjälp från socialtjänsten att lära mig hur jag ska uppfostra mina barn, så fick jag hjälp utan att de tog min dotter, säger Salma.

Socialtjänsten har flera åtgärder att ta till

När socialtjänsten får en orosanmälan startas en utredning. I fokus för utredningen står vad som är bäst för barnet och det finns flera åtgärder att ta till.

En av dem är att omhänderta barnet enligt lagen om vård av unga. Då kan barnet tvångsomhändertas mot föräldrarnas vilja och placeras i ett familjehem. Det görs genom att kommunens socialnämnd skickar en ansökan om så kallad LVU-vård till en förvaltningsrätt. Efter en muntlig förhandling beslutar domstolen om den unge ska vårdas enligt LVU eller inte.

Men det finns även andra, frivilliga, åtgärder som socialtjänsten försöker ta före ett omhändertagande enligt LVU.

I fallet med Salma och hennes dotter berättar Salma hur socialtjänsten erbjöd henne kurser och samtal, så att hon kunde förstå vilka krav och förväntningar Sverige ställer på föräldraskap.

Avvisar ryktena om att myndigheter kidnappar barn

Salma känner till den senaste tidens rykten och desinformation, som fått fäste i delar av den arabisktalande befolkningen i Sverige, om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn. Men med bakgrund av sin egen erfarenhet håller hon inte med om det som sägs.

– Det sprider bara hat. Det är helt fel. Det handlar inte om vad barnet har för religion eller bakgrund utan det handlar om att skydda alla barn, säger Salma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.