Slut med stöd till rovdjursstängsel

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som vargattackerna ökar kommer länsstyrelserna att skrota stödet för att sätta upp rovdjursstängsel.
Orsaken är att staten måste dra åt svångremmen.

När får har blivit rivna av varg i Skåne har fårägare blivit uppmanade att sätta upp rovdjursstängsel för att skydda sina djur. Allt fler har också hörsammat uppmaningen. I år har ett 50-tal fårägare ansökt om stöd hos länsstyrelsen.

Men snart är det slut.

– Vi får ta hela smällen för rovdjurspolitiken. Nu finns det ju inget sätt för oss att skydda oss på, säger Magnus Jönsson, ordförande för Skånes fårintressenter.

– För länsstyrelsens del är detta tråkiga och oväntade besked. Så sent som i förra veckan sade Jordbruksverket att det fanns pengar kvar i potten för rovdjursstängsel. Vi har stora problem med vargangrepp i Skåne och har ihärdigt informerat om möjligheten till stängsling, som vi ser som en av få konstruktiva lösningar på problemen, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Enligt Jordbruksverket finns möjlighet att söka bidrag fram till 18 oktober, från det nuvarande landsbygdsprogrammet. Däremot är det ovisst om alla kan beviljas.

– Det vi har fått är muntliga besked. Inget är ännu beslutat, inte heller kommande nationella landsbygdsprogram som helhet. Vad vi kan hoppas på är att man tar fram pengar från annat håll till rovdjursstängsling. Bidragen är angelägna för att vi ska kunna bedriva en bra och trovärdig rovdjursförvaltning, säger landsbygdsdirektör Malin Wildt-Persson, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

Enligt Landsbygdsdepartementet kommer det finnas möjlighet att söka stöd för rovdjursstängsel i det nya Landsbygdsprogrammet som startar nästa år. Men hur mycket pengar det handlar om eller från när man kan börja söka är ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet