Floke och Freja Clemmensen leker i parken med mamma Michelle efter en dag i förskola och skolan. Foto: Isak Laurell/SVT

Undersköterskan Michelle: ”Barnen har blivit hemskickade en gång i veckan”

Uppdaterad
Publicerad

De nya rekommendationerna för förskolebarn ger småbarnsmamman Michelle Clemmensen hopp om att slippa behöva vabba en gång varje vecka, något som hon behövt göra under pandemin.

Sedan 1 november får barn med symtom vistas på förskolan, så länge de varit feberfria en dag och känner sig friska i övrigt. Det glädjer många småbarnsföräldrar, som hoppas att det kommer leda till mindre vab.

På en presskonferens under torsdagen förtydligade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell vilka rekommendationer som gäller för barn. De ska fortfarande stanna hemma när de är sjuka.

– Det är viktigt att man som förälder är vaksam på nytillkomna symtom, så att barnen kan hållas hemma och att de stannar hemma tills de faktiskt är friska, sa han då.

”Jag har knappt fått det att gå runt”

Undersköterskan Michelle Clemmensen från Kungshult utanför Eslöv har behövt vabba ungefär en gång varje vecka under pandemin. Det har lett till konflikter med förskolepersonal då hon känt att det inte gått ihop med jobbet när så mycket tid lagts för att stanna hemma med barnen.

  – Min son har frågat mig om han inte får lov att vara på förskolan, om de inte tycker om honom. Han har inte förstått och det är svårt att förklara för honom att vi är i en pandemi som gör att han måste stanna hemma, säger Michelle Clemmensen.

Kan du förstå oron som förskolepersonal känner i att barn kan smitta andra och personal?

  – Ja, jag förstår att de är oroliga men vi kan inte vara hemma hela tiden. Jag vill inte heller att detta ska fortsätta, så jag förstår deras oro, säger Michelle Clemmensen.

Ökning av vabansökningar under pandemin

Förra veckan kom 17 339 ansökningar om vård av sjukt barn in i Skåne. Samma vecka 2019, innan pandemin, var det 11 424 stycken. Samtidigt har medelvärdet för antalet ansökningar mellan vecka 1 och vecka 43, ökat med ett tusental sedan 2019.

I klippet ovan berättar Michelle Clemmensen om hur rekommendationerna för förskolebarn påverkat henne och hennes barn.

Nya regler för förskolebarn

Oskar • Någon dag innan förkylningen bryter ut med symptom, smittar man. Det är därför omöjligt att hindra smitta mellan barn på förskolan, även om alla stannar hemma när de har symptom. Detta verkar personal och föräldrar inte känna till, vilket verkar orsaka onödiga konflikter.

Nu avslutar vi chatten om förskolebarn där bland annat föräldrar och lärare yttrat sina åsikter - tack för alla era inlägg idag!

Ellen • Dilemmat är ju att det inte alltid är solklart om barnet är sjukt. Är lite snorig näsa = sjuk? Om barnet inte får feber, när får man gå tillbaka då?
Som förälder är man såklart inställd på att ta hand om sitt barn när det är påverkad av sjukdom. Men under pandemin har 3/4 av VABdagarna inneburit hemma med friskt barn.... Varken barn, föräldrar, arbetsgivare eller statskassan mår bra om barn ska vara hemma med minsta symptom.

Förskolelärare • Jag kan se båda sidor av ett mynt med vill då ha samma tillbaka. Med detta menar jag att jag ser vårdnadshavares stress med att hinna med sitt arbete mm och negativa reaktion när man ringer hem och meddelar att barnen än en gång är sjuka. Samtidigt ser jag på min och resterande barns situation. Med detta menar jag att jag utbildad förskolelärare inte har bett om att bli läkare eller liknande men att denna uppgift har sats på mina axlar i dessa tider. Samt desto fler man får skicka hem för att barnen som ibland kommer inte då har lättare symptom utan själva säger att dem får hostmedicin, Alvedon eller annat på morgonen. Det vi måste försöka få grepp om är att detta inte är lätt för någon hur samhället är nu! Men att vi gör vårt bästa för allas delar. Detta påverkar inte bara en individ eller en arbetsgrupp utan de påverkar alla!

Tina • Jag har barn i förskola och grundskola och har aldrig vabbat så lite som under pandemin eftersom förkylda barn inte varit tillåtna i skolverksamheten. Jag hoppas att det inte går tillbaka till att man får ha lätt förkylda barn på förskolan i början på ett sjukdomsförlopp. När man smittar som mest skall man vara hemma annars sprider man infektionen i onödan och det blir det många som får vabba! En lätt förkylning för ett barn kan dessutom bli allvarlig på annat förskolebarn eller ett syskon!

Alexandra • Tycker i efterhand att "coronareglerna" faktiskt var ganska bra. Förskolan var ute mycket på dagarna, de tvättade händer och barnen var mycket friskare. Vi fick vabba måna dagar men färre tillfällen. Följer alla reglera så hade det känts bättre att skicka sitt barn till förskolan, vi är rädda var vecka vårt barn ska komma hem sjukt igen. Tråkigt för pedagogerna att behöva ta hand om sjuka barn, men jag önskar de generellt satsade på att minska smittspridning och att hålla bättre hygien - att personalen fick bättre kunskap om smitta och smittspridning.

MT • Även med de restriktioner som gällde innan har vår treåring fått fyra förkylningar på drygt två månader, och varje gång har vi samvetsgrant hållit hemma henne en vecka. Det går i princip inte att sköta sitt jobb, och eftersom vi båda är lärare drabbas då våra elever också. Om alla föräldrar faktiskt hade följt reglerna medan de gällde hade kanske vi noggranna föräldrar inte behövt drabbas så oproportionerligt. Nu när det är fritt fram för snuviga barn på förskolan igen vet jag inte om det kommer att ändra så mycket för oss eftersom det uppenbarligen funnits snoriga barn på vår förskola hela tiden. Enda skillnaden är att vi inte längre behöver vabba en hel vecka varje gång.

JJ • Problemet är ju att vi alla ser olika på sjuk/inte sjuk.
För mig är inte ett barn sjukt om det rinner lite från näsan och lätt hosta då och då.
Om ett barn är sjukt för att det rinner från nästan och lätt hosta, då kan vi lika bra lägga ner förskolorna för inga barn kommer vara där. Man måste ju för gudsskull kolla på barnet mår i övrigt, det är ingen förälder som skulle skicka sitt barn till förskolan medvetet om man ser att barnet är sjukt på riktigt -feber, kraftig hosta hela tiden, hängig osv. det kan dock vara svårt o avgöra under en morgon. Nu pratar vi om en snorig näsa och lätt hosta, är barnet annars pigg/äter/leker, då är man inte sjuk. Vi vuxna kan snyta till oss, det kan inte barn /är det kallt ute då rinner ens näsa?

Anette • Är man sjuk och har symptom ska man stanna hemma oavsett om man är två år eller 42 år, av respekt för sin omgivning. Enkel logik och en del av det personliga ansvaret alla måste ta i ett välfungerande samhälle. Om man inte förstår det undrar jag var man befunnit sig sedan mars 2020.

Maya • En sån här chatt leder ju tyvärr till pajkastning på sandlådenivå. Jag tror att vi inom förskolevärlden mest har tröttnat på att bli hånade av föräldrar som måste vabba sina barn med symtom. I en grupp på Facebook läste jag bla ett inlägg av en mamma som kallade sitt barns förskolepedagoger för ”rötägg” som enbart ville göra livet surt för henne. Alltså ni hör ju nivån på det hela.

Det många föräldrar glömmer är att deras barn vistas tillsammans med ca 20 ungar till, hela dagarna, mån-fredag. Smitta sprids. Så är det ju. Det säger sig självt. Men vi kan hjälpas åt att minska smittspridning genom att hålla barn med symtom utanför förskolans omsorg.

På min arbetsplats har vi aldrig haft en så frisk barngrupp som under denna pandemi. Tänk om det kunde få fortsätta så även nu när restriktionerna släppts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.