Grönkål och tomater Foto: Jessika Jellbom

Smakstart på hösten med lokala delikatesser

Uppdaterad
Publicerad

Marknaden ”Smaker från Söderåsen” gav nationalparken konkurrens i Skäralid i dag. Trots regnet strömmade besökarna till för att provsmaka mathantverk från trakten och se tv-kocken Tareq Taylor tillaga delikatesserna på scen.

Småskaligt och närproducerat ligger i tiden, det märks både på antalet producenter som deltar i marknaden och på besöksantalet.

– Vi har ju allt i denna regionen, mjölk, bröd, ost grönsaker, det verkligen myllrar av mathantverkare nu, det har blivit fler och fler för varje år, säger Elisabeth Hansson, ordförande i den ideella föreningen Smaker från Söderåsen” som står bakom marknaden som hålls för sjätte året i rad.

– Ser vi för 20 år sedan jobbade vi verkligen i motvind, men det gör vi inte i dag – i dag vill konsumenterna har närheten till råvaran och spårbarheten där. Så i dag har vi verkligen konsumenterna med oss och det är jätteroligt att vara producent.

I Flädergårdens tält ställs det väldigt mycket frågor och somliga ser lite skeptiska ut. Men de flesta smakar ändå nyfiket på kaninkorven – och tycker den är god.

Magnus Andersson och hans sambo föder upp kaniner för köttproduktion och har fått bra snurr på verksamheten.

– När vi började fanns det inget slakteri för kaniner i närheten, vi fick åka till Öland eller Stockholm, så vi startade ett eget, berättar Magnus Andersson.

Kaninerna föds upp i lösdrift, det mår djuren bäst av och det märks på köttet.

– Fråga Tareq Taylor, han säger han aldrig sett så stora kaninlår!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.