– Avfallet från energi och matavfallsanläggningen på Sysav i Malmö blir till el och fjärrvärme till Malmö och Burlöv, säger Rasmus Beckman, avdelningschef på Sysav. Foto: TT och Sara Almosaibi Jasas/SVT

Stor ökning av riskavfall under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har avfall som är smittoförande, bland annat avfall från sjukhus, närmare fördubblats sen i fjol.

SVT Nyheter har fått följa med in på Sysavs anläggning i Malmö för att se hur avfallet görs om till biogas.

På energi- och matavfallsanläggningen på Sysav finns en speciell avdelning som tar hand om sekretssavfall, skärande-, stickande- och smittoförande avfall. Det avfallet kommer in helt paketerat så att arbetarna aldrig behöver röra vid avfallet.

2019 förbrände Sysav 453 ton smittoförande avfall från januari till juli. Siffran för i år under samma period är 664 ton, en ökning på cirka 46 procent. Majoriteten av avfallet kommer från sjukvården.

– Här kommer smittoförande avfall in med vår ”protectorbil”. Så lossar vi det och sen går det per automatik upp till vår förbränningsanläggning. Där förbränns det i ungefär tusen grader och blir fjärrvärme och el, säger Rasmus Beckman, avdelningschef på Sysav.

Detta är Sysav:

Sydskånes avfallsaktiebolag ägs av 14 skånska kommuner. Bolaget omhändertar avfall och producerar energi.

Ägarkommunerna är Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge och Ystad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet