Det kan bli distansundervisning för elever på högstadiet. Foto: TT

Smittskyddet i Skåne: Högstadieelever bör studera på distans

Uppdaterad
Publicerad

Jullovet närmar sig slutet men när elever på högstadiet ska börja skolan kan det bli på distans. Ett besked väntas under dagen.

Det kan bli distansundervisning redan från i morgon för elever på högstadiet i Landskrona och Lund. I andra kommuner från och med måndag.Det vore bäst, anser smittskyddet i Region Skåne.

– Vi befarar en ytterligare smittspridning när många nu återvänder till sina arbetsplatser och då skolorna öppnar på nytt efter jullovet. Vi rekommenderar därför liksom tidigare, att alla som kan arbetar hemifrån. Dessutom anser vi att regionens högstadier, där detta är möjligt, bör övergå till distansundervisning till och med den 24 januari. Det vore en viktig åtgärd för att minska resandet och kontakter och därmed smittspridningstrycket i samhället, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten väntas komma med ett besked om rekommendationer under eftermiddagen.

– Vi förbereder oss för så gott vi kan och kommer det ett sådant besked från Folkhälsomyndigheten kommer vi att följa det, säger Anders Grundberg, utbildningschef i Vellinge kommun där det finns åtta högstadieskolor.

Vill bromsa smittspridning

Efter att smittskyddet i regionerna Västra Götaland och Skåne har sett en markant ökad smittspridning av covid-19 bland högstadieelever, veckorna innan jul, har de nu lyft frågan om distansundervisning till och med den 24 januari, erfar SVT Nyheter Väst.

Länsstyrelsen Skåne och företrädare för de skånska kommunerna diskuterar frågan under förmiddagen. Besked väntas under eftermiddagen.

– Vi avvaktar beskedet från Folkhälsomyndigheten innan vi tar beslut här i Landskrona, säger Erik Åström, verksamhetschef på skolförvaltningen i Landskrona.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att huvudmännen för landets gymnasieskolor fortsatt håller sina skolor delvis stängda och bedriver fjärr- eller distansundervisning till och med den 24 januari 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.