Utbildningsminister Anna Ekström: ”Vi förväntar oss att skolorna gör så gott de kan” Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utbildningsministern: Okej med distansundervisning i högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Under en presskonferens på torsdagen gav utbildningsminister Anna Ekström grönt ljus för distansundervisning även för grundskoleelever. Detta sedan Smittskyddet i flera regioner deklarerat att högstadieeleverna bör studera på distans när skolorna drar igång.

Utbildningsminister Anna Ekström sammanfattar hur beslut kring undervisningen sett ut under pandemin.

– I dag presenterar jag en ny möjlighet. Det blir möjligt för öppna grundskolor att i viss utsträckning använda sig av fjärr- eller distansundervisning om det behövs för att motverka trängsel.

– Den här nya bestämmelsen är en möjlighet inte en skyldighet och beslutet är huvudmannens.

Huvudmannen i detta fall innebär kommunerna (reds.amn).

Markant ökning

Efter att smittskyddet i regionerna Västra Götaland och Skåne har sett en markant ökad smittspridning av covid-19 bland högstadieelever under veckorna innan jul har de nu lyft frågan om distansutbildning till och med den 24 januari. Det innebär att elever i årskurs sju till nio skulle behöva plugga hemifrån.

– Jag skulle ljuga om jag sa att alla Sveriges skolor är förberedda för den här förändringen. Det vi förväntar oss av våra högstadieskolor är att man använder sitt omdöme och ser till att skolorna kan hållas öppna så mycket som möjligt men att vi också håller nere smittspridningen, sa utbildningsminister Anna Ekström på torsdagens presskonferens.

Minskad smittspridning under lovet

När eleverna varit hemma över jul och nyår kan man se att smittspridningen stannat upp, enligt regionen. Därför vill de nu att eleverna fortsätter att hålla sig hemma.

Redan under onsdagskvällen valde ett antal kommuner i Halland att besluta om distansundervisning.

– Vi fick informationen från smittskyddsläkaren under onsdagen och såg det som angeläget att omgående följa rekommendationen även om det blev med kort varsel för såväl personal som elever, säger Maria Andersson, skolchef Förskola & Grundskola i Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande.

Från Västra Götaland kommer liknande signaler. Barn-och utbildningsnämnden i Skara beslöt under torsdagseftermiddagen att införa tillfällig distansutbildning på den kommunala högstadieskolan Viktoriaskolan under perioden 11-24 januari. Något senare kom också besked från Göteborg. Grundskolenämndens ordförande Axel Darvik förklarade att det ska vara distansundervisning för samtliga kommunala högstadieklasser.

Smittskydd Västra Götaland arbetar för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar till och mellan människor, genom epidemiologisk övervakning, smittspårning, information och utbildning. I uppgiften ingår även att bistå allmänheten med råd och upplysningar i smittskyddsfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet