Antalet användare av den svenska corona-appen är nu uppe i 44 421stycken. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Snabb spridning av svensk corona-app

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en snabb spridning till svenska telefoner och surfplattor av den app som ska kartlägga hur coronaviruset framfart över Sverige, enligt Lunds universitet. Efter att ha lanserats i onsdags har den nu drygt 44 400 nedladdningar.

Appen är en svensk variant av en som funnits i Storbritannien i en månad och USA i två veckor. I den brittiska varianten har över 2,5 miljoner människor registrerat sina symptom.

Syftet är att få veta var i landet risken för smitta är hög, hur fort viruset sprids i olika landsdelar samt vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk.

Hoppas kunna släppa kartor

När den släpptes på onsdagsmorgonen laddades appen snart ned av ett par tusen personer.

Vid klockan 09.15 på lördagsmorgonen, alltså efter tre dygn, är antalet användare i Sverige nu 44 421, enligt Lunds universitet.

Enligt sajten hoppas forskarna snart kunna släppa de första kartorna över smittspridningen.

– Jag är optimistisk till att vi kan kartlägga symtomens spridning i landet, sade Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet och en av de som utvecklat den svenska appen, till TT i onsdags.

Han uppger att forskarna har erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av resultaten i appen som beslutsunderlag.

(TT) Appen Covid Symptom Tracker utvecklades ursprungligen av läkare och forskare vid King’s College och Guys and St Thomas’ sjukhus i England. Den används i Storbritannien, USA och snart även i Indien. Den svenska varianten har anpassats till svenska lagar och etiska krav.

Syftet är att ta reda på i vilka delar av landet risken för smitta är hög, vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk, och hur fort viruset sprids i olika delar av landet.

Appen ställer ingen diagnos, erbjuder ingen sjukvårdsrådgivning och det går inte få kontakt med sjukvårdspersonal via den.

Den spårar heller inte användarens rörelsemönster och samlar inte in någon personlig information som namn, personnummer, adress eller telefonnummer. Den är gratis att ladda ner.

Källa: Lunds universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet