Minnesplatsen på Östra sjukhusområdet där en 20-årig man sköts till döds. Foto: Tove Hansson

Endast en av förra årets dödsskjutningar i Malmö nära att klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan den första av förra årets sju dödsskjutningar i Malmö hamna i rätten. Det är mordet på en 20-årig man i Sege park femte december. Åklagaren Hans Harding räknar med att kunna väcka åtal för mordet under våren. Men det är den enda av förra årets dödsskjutningar som just nu ser ut att närma sig en uppklarning.

Bara tre dagar innan mordet i Sege park sköts en man till döds på Professorsgatan i Malmö. I båda utredningarna sitter misstänkta personer häktade, men enligt åklagaren finns ingen klar tidshorisont för när någon kan komma att ställas inför rätta för mordet på Hermodsdal.

– Det är en omfattande utredning som inte är färdig. Utredningsläget är komplext, säger åklagaren Tomas Olvmyr.

Våldet i Malmö

Det var två av de sju dödsskjutningar som inträffade i Malmö under 2019. De mest uppmärksammade morden är de på femtonårige Jaafar vid Möllevångstorget och på läkaren Karolin Hakim som bar sitt nyfödda barn i famnen.

I de utredningarna sitter inga personer frihetsberövade men det finns misstänkta.

– Vi jobbar med det vi har. Fram till sommaren har vi arbetsuppgifter innan det tryter, vi ger inte upp hoppet, säger Pär Andersson, åklagare i utredningen om mordet på Karolin Hakim.

– Flera personer är misstänkta men ingen är frihetsberövad, säger Magdalena Tesfai, åklagare i mordet på Jaafar.

”Jobbas på spår som finns”

Efter mordet på 15-årige Jaffar i november drog polisen igång Operation rimfrost som kommer att avvecklas under våren. Genom den har man fått ett tillskott av resurser och kompetens till mordutredningarna

Claes-Arne Hermansson, chef för polisens avdelning för grova brott, säger att avvecklingen inte kommer att ha en avgörande betydelse för utredningarna.

– Det kommer att ha viss påverkan, men de initiala åtgärderna är redan gjorda, säger han.

– I de flesta fall jobbas det på spår som finns. Vissa kanske inte kommer att gå hela vägen men då har vi gjort det vi kunnat.

Snabbare resultat från NFC

Tidigare har en lång väntetid på provresultat varit en fördröjande faktor i flera brottsutredningar. Men Claes-Arne Hermansson menar att det skett en tydlig förbättring kring resultat från Nationellt forensiskt centrum, NFC.

– Där har vi sett en positiv förändring sedan i höstas. Vi får resultaten snabbare och där är vi jättenöjda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet