PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Foto: TT

Snart besked om prostatacenter

Publicerad

I maj väntar Region Skåne fatta beslut om att inrätta tre center för prostatacancer i Skåne.

 Därmed kan man starta en strukturerad testning av män i riskgrupper.

Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet kan dessa center komma att placeras i Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Alla operationer ska centreras till samma ställe men var det blir är inte klart.

Socialstyrelsens rapport nyligen slog fast efter en utredning att en allmän screening av prostatacancer inte kan bli aktuell eftersom eftersom nyttan inte tydligt överväger de negativa effekterna.

Socialstyrelsens rekommendation är nu ute på öppen remiss och synpunkter kan lämnas till och med den 9 maj. En slutlig version beslutas under hösten 2018.

Socialstyrelsen avråder inte från PSA-testning generellt. Män som önskar få ett PSA-prov ska även i fortsättningen kunna få det och inom region Skåne utreds införandet av ett prostatacancercentrum, har SVT Nyheter Skåne tidigare berättat om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.