Foto: TT

Snart kan det bli dyrare att köra i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det bli dyrare att ta bilen till Danmark. Den danska regeringen och Dansk Folkeparti är överens om att undersöka möjligheterna att införa vägtullar för utländska bilister enligt omstridd tysk modell.

Priset för att köra på danska vägar kan enligt regeringen bli upp till 1 000 danska kronor – alltså nästan 1 300 svenska.

Detta innebär också att utländska bilister kommer att finansiera den sänkta beskattningen av nya bilar. Enligt Finansministeriet vill man införa en liknande avgift som den som finns i Tyskland.

Den går ut på att utländska person och varubilar får betala en vägavgift som kan lösa för olika tidsperioder för 10 dagar, en månad eller för ett helt år, skriver News Öresund i ett pressmeddelande.

När det gäller danska bilister kan dessa få betala vägavgiften samtidigt som andra årliga avgifter – men å andra sidan kommer de att kompenseras för kostnaden genom att andra avgifter och skatter sänks. Framförallt vill den Danmark sänka avgifterna för nya bilar.

Systemet införs 2020

I den här uppgörelsen ingår dessutom att taxorna för att köra över Stora Bältbron börjar sänkas nästa år. På sikt vill man sänka taxorna med 25 procent.

Systemet kan införas tidigast 2020 och bedöms kunna tillföra 300 miljoner danska kronor om året till statskassan, motsvarande cirka 380 miljoner svenska kronor.

Lagen som röstats igenom, men ännu inte införts, i Tyskland gäller personbilar och innebär att utländska trafikanter måste betala en avgift för att köra på tyska vägar.

EU-kommissionen hotade först att dra Tyskland inför EU-domstolen i frågan, men i december förra året nåddes en uppgörelse som innebar att Tyskland gjorde vissa ändringar i den föreslagna lagen.

– Danskar som vill köra i Tyskland betalar utifrån hur länge de ska vara där. Så kommer det att bli här också, säger Kristian Jensen.

Fakta: Den tyska modellen

Lagen om de omstridda vägtullarna för utländska bilister på Tysklands motorvägar röstades igenom i våras.

Utländska trafikanter måste betala en avgift för att köra på tyska vägar.

För två år sedan hotade EU-kommissionen att dra Tyskland inför EU-domstolen i frågan, men i december 2016 nåddes slutligen en uppgörelse som innebar att Tyskland gjorde vissa ändringar i den föreslagna lagen.

De nya tullarna träder tidigast i kraft från 2019.

Källa: Ritzau, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.