Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl Johan Sonesson (M) vill ha en nationell diskussion kring hur samhället ska öppna och om det ska finnas lokala lättnader av coronarestriktioner. Foto: SVT/Gustav Röriksson

Regionrådet vill kunna lätta på restriktionerna i Skåne: ”Måste ha en plan”

Uppdaterad
Publicerad

I en rad länder har olika datum satts upp för när samhället ska öppna i takt med att fler blir vaccinerade mot coronaviruset. En sådan diskussion är inte lika tydlig i Sverige. Men nu öppnar regionrådet Carl Johan Sonesson (M) för lättade restriktioner i Skåne.

– Man måste kunna ha en flexibel plan som innebär att här, där det är lite lägre smittspridning, har vi lättare restriktioner, säger han.

Smittan i Sverige skiljer sig mellan regionerna. Skåne är just nu förskonat från en större smittspridning. En tredje våg lyser än så länge med sin frånvaro även om smittspridningen ökat något under de senaste veckorna.

Färre patienter på skånska sjukhus

I den skånska vården finns just nu 159 patienter som vårdas för covid-19, avsevärt lägre än toppen i januari på 650 patienter.

– Tittar man på dödligheten i Skåne under februari och mars månad var den faktiskt lägre totalt sett än samma perioder under 2015 till 2020.

I Danmark har en rad olika lättnader av coronarestriktionerna bestämts, i takt med att allt fler vaccineras. Och under måndagen öppnar bland annat pubarna i England.

– Jag tycker att man i Sverige på nationell nivå bör ha en plan för när vi kan lätta på restriktionerna. Jag tror inte på det i morgon utan det är säkert snarare en bit in i maj eller juni, men min huvusakliga kritik är att det inte diskuteras i svensk nationell politik, säger Carl Johan Sonesson (M).

Utomhusmiljöer kan vara första steget

Sonesson tänker sig att det dels kan gälla utökade serveringstider för restauranger och krogar med uteserveringar men också en rad andra verksamheter.

– Jag tänker på sommarteatrar, marknader, fotbollsmatcher och så vidare. Det är miljöer där det finns en utomhuspublik och i nästa steg kan man börja se över inomhuspublik men problemet är ju att det inte finns någon plan och det är det jag efterlyser.

Kritiker menar att virusets bedräglighet och pandemins ovisshet i sig betyder att man inte ens ska tänka på att öppna samhället, vad säger du om det?

– Jag tycker ändå att man intellektuellt måste diskutera den saken också, när tillräckligt många fått vaccin och är immuna. Vi som ledare måste kunna hantera när man ska dra i handbromsen men också när det är läge att börja öppna upp och hur gör man det, säger Carl Johan Sonesson (M).

SVT Nyheter Skåne har sökt Folkhälsomyndigheten men de vill inte kommenterna Sonessons utspel under måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer