Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, välkomnar en rättslig granskning av ett nytt misstänkt mutbrott som kan ha skett i samband med att Vårdinnovation bjöd bland andra regiondirektören på middag. Hör mer om Sonessons syn på brottsmisstankarna. Foto: Linda Fridh/SVT

Sonesson (M) om nytt misstänkt mutbrott: ”Detta är ju inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Regiondirektör Alf Jönsson vill inte ställa upp på en intervju om misstankarna om mutbrott som ska ha ägt rum när Jönsson och en annan regionchef bjöds på middag av företaget Vårdinnovations vd.

– Alf Jönsson säger att ingen har varit i kontakt med honom från rättsväsendet, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Två personer misstänks nu för mutbrott i samband med en bjudmiddag på restaurang Kasai in the sky i Malmö i augusti 2019. Detta efter att SVT Nyheter Skåne avslöjat att företaget Vårdinnovations vd bjudit regiondirektören och en annan regionchef på en sjurätters middag.

Två personer har nu tilldelats offentliga försvarare av Malmö tingsrätt. Åklagare vid Riksenheten mot korruption skriver att de två misstänkta ska förhöras och behöver därför försvarsadvokater.

SVT har sökt regiondirektör Alf Jönsson för en intervju men han vill inte ställa upp framför kameran. Han mejlar istället: ”Jag har ingen kännedom om någon utredning kring eventuellt mutbrott gällande den middag du hänvisar till och har därför inte heller några kommentarer.”

Kontaktade regiondirektören

När regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) fick höra om det nya misstänkta mutbrottet, tog han direkt kontakt med regiondirektören, som var en av de fyra som var med på middagen.

– Det är bra att det här granskas ordentligt men det är väldigt tråkigt att det här handlar om Region Skåne, säger Carl Johan Sonesson (M), till SVT Nyheter Skåne.

Vad kommer att hända med regiondirektören om han är misstänkt?

– Om det är så att han är misstänkt, det vet vi inte. Om det leder till någon form av åtal så kan man inte verka som regiondirektör. Då får man ta en time out under den tiden och då får man ha en tillförordnad regiondirektör. Men där är vi ju inte idag, säger Carl Johan Sonesson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bjudmiddagen

Mer i ämnet