Sonja, 95, vill kunna få veta vilka vänner som avlidit av covid-19. Foto: Sonja, 95, bör kunna få veta vilka vänner som avlidit

Experten: Sonja, 95, bör kunna få veta vilka vänner som avlidit

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skånes rapportering om coronasmittade Sonja, 95 år, som bor på ett äldreboende i Kristianstad där sju av hennes grannar avlidit, har väckt starka reaktioner. Flera personer har mejlat SVT och skrivit i sociala medier att de ifrågasätter omsorgschefens beslut att inte berätta för Sonja vilka som dött på boendet.

En före detta enhetschef på ett äldreboende i en annan del av landet skriver till SVT: ”Sånt ”trams” är vanligt förekommande inom äldreomsorgen. Ofta blir de gamla behandlade som mindre vetande/barn.”

En annan person skriver att: ”Patientsekretessen gäller förvisso även efter döden, men just uppgifter om ATT någon har dött omfattas inte av sekretess, vilket är en vanlig missuppfattning. Vårdpersonalen får och bör alltså informera Sonja om vilka av hennes medboende som har avlidit. Däremot får de inte utan samtycke uttala sig om omständigheterna.”

Coronavirus i Skåne

Flera personer som själva arbetar inom äldreomsorgen, skriver i sociala medier att de brukar tända ljus för dem som avlidit på boendet och att alla i samband med det får veta vem som gått bort.

Bör kunna få veta vem som dött

SVT Nyheter Skåne har kontaktat två experter på juridik.

Mats Amnell, som är journalist och arbetar på Offentlighetsjouren på FOJO i Kalmar, skriver till SVT att det här är en knivig gränsdragningsfråga.

Han skriver: ”Att en person avlidit omfattas heller inte av sekretess. Detta framgår också av folkbokföringen. Dödsorsaken är däremot skyddad av sekretess eftersom det rör sig om enskildas hälsa. Så sammantaget borde man kunna få reda på vilka som dött, men inte av vilken orsak.”

Stark sekretess som kan prövas

Enligt Jane Reichel, professor i förvaltningsrätt vid juridiska institutionen vid Stockholms universitet, är utgångspunkten att det råder stark sekretess på äldreboenden. Hon skriver i ett mejl till SVT:

”Det råder stark sekretess, vilket betyder att huvudregeln är sekretess och det krävs att det kan visas att personen eller dess närstående inte lider men av att uppgiften röjs. I det här fallet är ju personen i fråga redan avliden, så prövningen får göras i förhållande till de efterlevande, dvs barn och familj i övrigt.”

Man kan inte mörka för att skydda

Jane Reichel tycker att man dock kan fråga sig om den närstående verkligen lider men av att uppgiften lämnas ut till den avlidnes granne på hemmet och fortsätter:

”Det verkar alltså rimligt att säga att uppgiften kan lämnas ut, trots att det som huvudregel råder stark sekretess.”

SVT har sökt omsorgschefen i Kristianstads kommun för en kommentar.

OSL 26 kap, 1 §:

”Sekretess gäller inom socialtjänsten för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet