• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Mördade Trez mamma initiativtagare till konferens om sorg

Publicerad

Det är åtta år sedan 20-åriga Trez mördades i Malmö. Hennes mamma Jeanette West tycker att stödet till anhöriga borde vara bättre. Nu är hon en av initiativtagarna till en konferens om sorg som startar i Malmö imorgon.

– Vi vill gärna lämna människor ensamma med sin sorg. Men man behöver någon som kommer till en och pratar och berättar, säger Jeanette West.

Svårt att förstå vad som hände

En oktobernatt för åtta år sedan mördades 20-åriga Trez West Persson av Peter Mangs i Malmö. Hon sköts i en bil tillsammans med en vän som skadades svårt. Situationen på sjukhuset beskriver Jeanette West som kaosartad.

– Man visste inte riktigt vad som hände. Jag hade mina barn och barnbarn där, och alla mådde dåligt.

TV: Se hela inslaget om Jeanette West här

Hon berättar om hur hon fick veta att det skulle bli husrannsakan, och att familjen skulle förhöras.

– Samtidigt var vi hos Trez och skulle ta beslut om respiratorn. Det var så mycket man skulle ta ställning till, samtidigt som alla var jätteledsna.

”Sorgen finns kvar”

Jeanette West tycker att det borde funnits mer stöd, både i det akuta skedet men också efter en tid. För sorgen, den finns kvar.

– Sorgen har blivit hanterbar, men tar inte slut. Vi kommer att leva med detta i flera generationer och vi måste kunna hantera detta för att vi ska kunna leva och verka i samhället och må bra. Eller så pass bra det går, säger Jeanette West.

Konferens i St: Pauli kyrka

Idag är hon engagerad i flera organisationer för anhöriga som samlas under paraplyorganisationen SAMS:  Samarbete för människor i sorg.

Hon har tillsammans med diakonen Alexander Kepp tagit initiativ till en konferens som hålls i S:t Paulikyrkan i Malmö imorgon torsdag, för de som i sitt yrke möter människor i sorg.

– För mig är det viktigt att folk ska få veta att det finns självhjälpsgrupper och att vi kan vara en förlängd arm till dem som arbetar professionellt, säger Jeanette West.

Och för henne är Trez ständigt närvarande.

– Hela tiden, i allting. Det är lukter och någon som går som hon eller gör med huvudet som hon. Det finns hela tiden runtomkring mig. I allt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Mangs

Mer i ämnet