Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många träd gav vika i ovädret. Här allén vid Ovesholm utanför Kristianstad. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skåne drabbat av stora trafikproblem i stormens spår

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande rejält blåsigt i Skåne. SMHI:s gula varning ligger kvar. Tågtrafiken har ställts in sedan midnatt och träd har blåst omkull och blockerar bilvägar på flera ställen.

I Skåne uppmanades alla som inte måste ut att hålla sig hemma under morgonen på grund av kraftig vind och ishalka. Men vindarna har avtagit under dagen.

Ett lågtryck ger kraftiga väst- och nordvästvindar med hårda vindbyar vilket påverkar trafiken. På Öresundsbron varnar man till exempel för att vindkänsliga fordon inte bör köra över bron. Rekommendationen gäller tills vidare.

Flera vägar blockerade av träd

Under natten och morgonen har flera träd vält och blockerat vägar för trafik, i Skåne har det kommit in drygt 80 larm om träd blockerar vägar, men också elledningar som blåst ner.

Tidigt på måndagsmorgonen uppmanade SOS alla i Skåne, som inte måste ut, att stanna hemma på grund av kraftig vind och ishalka. Flertalet vägar i hela region Syd är påverkade, uppger polisen: ”Mörkertalet på avstängda vägar för det mindre vägnätet är stort på grund av mycket händelser under natten,” skriver de på sin hemsida.

”Stanna hemma”

– Det har varit ett flertal larm under natten. Det handlar främst om träd över vägar kopplat till vädret. I vissa fall har personer inte kommit fram eller fastnat på grund av hindren, säger SOS Alarms operatör.

– Folk måste vara försiktiga och i första hand stanna hemma, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region Syd.

– Det är stor påverkan i hela vår region: Skåne, norra Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar. Både stora och små vägar är påverkade, men det har hittills inte varit några allvarliga olyckor.

Uppmaningen har återkallats eftersom vädret har förbättrats. Men trafikanterna uppmanas att vara uppmärksamma eftersom det finns hinder kvar. Trafikverket är ute och röjer, men fortfarande är många vägar blockerade. Vilka vägar som berörs av trafikhinder hittar du på Trafikverket.

Inställd tågtrafik

Tågtrafiken i bland annat Skåne, Halland, Blekinge, Jönköping och Kalmar har ställts in. Trafikverket hänvisar resenärer till respektive tågbolag för information om alternativa resvägar och ersättningstrafik.

Enligt Trafikverket har trafiken ställts in eftersom det finns risk att träd kan falla över spåren.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Begränsat med bussar

På sin sajt skriver Skånetrafiken att tågen mellan Kristianstad och Karlskrona är inställda fram till klockan 14. Trafiken Ystad-Simrishamn och Eslöv-Teckomatorp-Helsingborg är inställd fram till klockan 16. Stoppen kan komma att förlängas. Innan trafiken släpps på ska alla sträckor kontrolleras så att inget blockerar spåren. Bussar kommer att ersätta trafiken, men bara i begränsad omfattning.

SMHI har utfärdat en gul varning för hård blåst i hela Götaland samt en varning för ishalka i nordöstra Skåne, Blekinge, Småland och östra Halland.

Vindarna kommer successivt att avta under måndagen. För Götaland väntar soligt väder med temperaturer runt nollan eller någon plusgrad.

Eon flyger med helikopter

Eon rapporterar också att många kunder har blivit strömlösa på grund av vädret.

– Ett stort antal träd har fallit på ledningar. Röjningsarbetet är mycket omfattande, utmanande och ibland farligt. Således är det för närvarande svårt att fastslå en tidpunkt då alla fått strömmen tillbaka, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd.

Värst drabbat i nuläget är norra Skåne, östra Småland samt Kalmar län. Över dessa områden kommer Eon också att flyga med helikopter.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer