Strömmen av asylsökande till Malmö fortsätter. Utanför Migrationsverkets lokaler samlas familjer som återförenas efter flera år på flykt. Samtidigt klättrar andra över staket för att kunna resa vidare till Norge, Finland eller tillbaka till Tyskland. Foto: Julia Wiraeus/ TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flyktingar hoppar över staket

Uppdaterad
Publicerad

Strömmen av asylsökande till Malmö fortsätter. Utanför Migrationsverkets lokaler samlas familjer som återförenas efter flera år på flykt.
Samtidigt klättrar andra över staket för att kunna resa vidare till Norge, Finland eller tillbaka till Tyskland.

Thamir Mahmoud från Syrien står tårögd utanför staketet till Migrationsverkets lokaler i Malmö. Hans fru Rima Mahmoud har precis kommit till Sverige tillsammans med parets åttaåriga tvillingar.

– Vi har inte setts på fyra år. Det är tid som jag har förlorat, säger han.

Bajamajor är uppställda bredvid stora vita tält, samtidigt som en handfull poliser övervakar ingången. Ett tiotal personer klättrar över staketet i ett av de bortre hörnen och försvinner in i väntande taxibilar, innan poliser hinner stoppa fler flyktförsök.

– Det är dåligt och kallt här, säger en kvinna som klättrar över staketet till TT.

Ett tiotal personer hinner försvinna i taxibilar innan poliser kommer till platsen.

– De vill inte lämna sina fingeravtryck, utan åka vidare till Norge, Finland eller så tillbaka till Tyskland, säger Abdelrazek Abdulrahim från Helsingborg som har följt med sin släkting Thamir Mahmoud till Malmö.

Nya asylsökande anländer

Rima Mahmoud som jobbat som lärare i Damaskus är uppgiven efter 20 dagar på flykt genom Europa.

– Längs med hela vägen har vi fått mat och täcken av volontärer, men så kommer vi hit och här finns ingenting, säger hon och huttrar i kylan.

Bussar med nya asylsökande anländer i en strid ström. Under natten mot lördagen har minst ett hundratal nya asylsökande anlänt enligt polisen, men det finns ännu inga uppgifter om hur många av dem som söker asyl i Sverige.

Thamir Mahmoud är frustrerad när han stirrar genom staketet. Hans 8-åriga söner har hunnit växa mycket under åren han har väntat på uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag har inte fått hålla dem i mina armar, säger han.

En stund senare blir det verklighet när polisen låter dem mötas och krama om varandra.

Fick sova i receptionen

Migrationsverket lyckades ordna sovplatser till alla asylsökande i Malmö under natten till lördagen.

– Vi frigjorde sovplatser genom bussning och lyckades få in de sista i receptionen, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Malmöpolisen, till TT.

Kön utanför entrén till Migrationsverket växer och vad som sker framöver är oklart.

– Vi jobbar med det timme för timme och kan inte ännu säga om vi klarar nästa natt, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskomunikatör på Migrationsverket, till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet