Foto: Emil Langvad / TT

Pandemin ger hopp för sysselsättningen i Skånes småkommuner

Uppdaterad
Publicerad

Malmö-Lundområdet slår fast sin roll som Skånes ekonomiska motor, men pandemin har också skyndat på digitaliseringen och hemarbetet. Det väcker nytt hopp för de mindre kommunerna.

Arbetstillfällena i Skåne har under en längre tid koncentrerats till storstäderna, främst då Malmö men även Helsingborg och Lund, enligt en ny analys från tankesmedjan Intelligence watch.

Studien visar att Skåne går mot ett allt mer tjänstebaserat näringsliv i storstäderna och att industrisysselsättningar minskar.

Öresundsbron och citytunneln påverkade

Innan Öresundsbron och Citytunneln i Malmö byggdes så jobbade 48-49 procent av alla som är sysselsatta i antingen Malmö, Lund eller Helsingborg.

Efter att Öresundsbron och Citytunneln stod färdiga har andelen bara ökat. 2019 jobbade 55 procent, alltså mer än hälften av alla sysselsatta skåningar, i någon av de tre städerna.

– Det har bland annat att göra med att vi har fått en skånsk lokaltrafik. Bra kommunikationer som gör det lätt för personal att ta sig in till städerna och jobba, då kan företagen gå från tre små kontor till ett större i staden, säger Anders Olshov, chef för Intelligence Watch.

Pandemin kan flytta arbetstillfällen

Skånes 23 minsta kommuner har haft en betydligt svagare tillväxt. Värst drabbat under perioden 2015-2019 var Bjuvs kommun som tappade nästan två procent av arbetstillfällena varje år.

Eftersom pandemin skyndat på digitaliseringen och hemarbetet öppnas på så vis en möjlighet för små kommuner att behålla och i vissa fall öka arbetstillfällena inom industri, logistik och lager.

Vissa tjänsteföretag kan också tänkas flytta ut från städerna till billigare lokaler och bostäder i en mindre kommun.

– Ja, fast ser man en sådan stark trend med koncentration till städerna så brukar den hålla i sig. Men vi får se hur det blir, verksamheter som kräver mycket mark är billigare att lägga i mindre kommuner, som logistik och lager. Som till exempel Microsofts etablering i Staffanstorp, säger Anders Olshov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.