S:t Pauli kyrka öppnar igen efter fyra års restaurering. Foto: Henrik Sendelbach, cc-by-sa 3.0/Wikipedia Commons

S:t Pauli väckt ur törnrosaslummer

Publicerad

Efter fyra års restaurering så öppnar S:t Pauli kyrka i Malmö igen. Det firas med en hel veckas konserter och föreläsningar.

S:t Pauli kyrka stod klar 1882 och ligger som ett slott mitt i grönskan i Rörsjöstaden. Men det har varit en bedagad skönhet under en lång tid.

Kyrkan har varit hårt ansatt av bland annat fuktskador. Till slut gick det inte längre. Byggnaden måste renoveras.

Stängd i två år

Det har tagit fyra år att få tillbaka S:t Pauli i urspungsskick, två av åren har kyrkan varit helt stängd.

– Kyrkan har dragits med fuktproblem i årtionden, säger Nils-Urban Råwall som är fasrighetschef hos Svenska kyrkan i Malmö.

Läckande tak

– Fukten har dels kommit underifrån eftersom kyrkan står på gammal utdikad sjömark, dels från ett läckande tak som har lappats och lagats med olika material.

Nu har det lagts ett nytt tak. Fönstren har skrapats och målats och fasaden har tvättats. Alla sprickor är lagade och fasadteglet har fogats om.

Tagit bort svamp

Invändigt har det skett en sanering för att få bort hussvamp. Kyrkorummet har tvättats, alla sprickor har lagats och dekormålningarna har återställts.

– Kyrkan har verkligen väckts ur en törnrosaslummer, säger Nils-Urban Råwall.

Återinvigs på söndag

Kyrkan återinvigs på söndag som är Jungfru Marie bebådelsedag. Då blir det högmässa med biskop Johan Tyrberg och Malmös kyrkoherde Anders Ekhem.

Men hela veckan efter blir det musik, gudstjänster och kyrkan är öppen hela dagarna för den som vill komma och titta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer