Foto: Sara Moulton

Staffanstorp vill slopa fläskfritt alternativ i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Staffanstorps kommun planerar sluta erbjuda fläskfritt alternativ i skolmatsalen. Den som inte äter gris får i fortsättningen nöja sig med vegetariskt.

Utbildningsnämndens ordförande Åsa Ekstrand (M) säger till Sydsvenskan att förändringen görs av ekonomiska skäl. Eftersom det finns ett alternativ i form av vegetariskt, vill kommunen satsa pengarna på annat. 

Tidigare har annat kött erbjudits elever som inte äter gris dagar då fläskrätter serverats.

Förnekar diskriminering

Sedan förändringen blivit känd har föräldrar reagerat och kritik har framförts mot religiös diskriminering. Men det handlar inte om det, enligt Åsa Ekstrand. 

– Nej, det finns ju fler än muslimer som inte äter gris och beslutet gäller ju även dem. Och det vegetariska alternativet kan ju alla äta, säger Åsa Ekstrand till tidningen.

Efter valet samarbetar Moderaterna och Sverigedemokraterna i Staffanstorp och har enats om att kommunens verksamhet ska vara fri från religiösa uttryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.