Vad undrar du om covidvaccinering? Från klockan 12 på fredagen svarar Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren. Menredan nu kan du skicka in dina frågor. Foto: Andreas Bjurö/TT

Region Skånes vaccinsamordnare svarade på frågor om vaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Vilka biverkningar kan jag få av vaccinet? Hur bra skydd ger de olika vaccinerna mot covid? Och när får jag min tredje dos? Från klockan 12 svarar Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren i vår chatt.

Åtta av tio skåningar har tagit åtminstone en dos av covid-vaccinet, men Skåne ligger tillsammans med Stockholm lägst i landet när det gäller vaccintäckningen. För att fler ska ta sprutan har samtliga vårdcentraler i Skåne öppet hus under lördagen – då erbjuds drop-in-vaccinering.

Vaccintäckningen och mycket annat kan du fråga Maria Landgren om nedan.

SVT rapporterade · Ställ dina frågor till Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren

Nu stänger vi vaccinchatten och tackar vaccinsamordnare Maria Landgren för att hon kunde vara med oss här och svara direkt.

Stort tack för alla era angelägna frågor och inlägg!

Linda

Gerd • Tog dos 3 för två veckor sedan men det finns inte i min journal. Varför?

Hej!
Troligen på grund av att det kan vara en viss eftersläpning i registreringen.

Anonym • Jag undrar hur man gör om man har tagit dos 1 av Modarnas vaccin och man är 21 år gammal? Ska man ta en andra dos av Moderna igen? Eller blir det ett annat vaccin? Jag gör en utredning av mitt hjärta just nu och har tagit en stor risk med att ta vaccinet.

Hej!
Rekommendationen just nu är att du ska avvakta med dos 2. Folkhälsomyndigheten kommer att återkomma före den 1/12 med vad som gäller.

Vita rosen • Hur kan man veta om vaccinerade sprider och blir smittade när man inte har samma rekommendationer för båda grupperna?

Hej!

Denna fråga får FOHM svara på.

Anna • Ville bara säga att ni gör ett fantastiskt jobb på Regionen med vaccinationen och hela pandemin! All kärlek ❤️

Stort tack!

Anonym • Räcker det med 1 dos av Modernas vaccin för oss som är yngre än 30 år?

Hej!
Just nu är rekommendationen att avvakta med dos 2. Denna rekommendation gäller till den 1 december.

Nu återstår fem minuter av vår chatt med Maria Landgren. Hoppas att alla har fått svar på det ni undrar över just nu och om ni fortfarande har frågor har ni en liten stund på er innan vi avslutar för idag.

Linda

Clas • Hur många sprutor ska man ta om året om skyddet försvinner?

Hej!
Det får framtiden utvisa. FOHM följer hela tiden utvecklingen och rekommenderar påfyllnadsdoser så fort de ser att det behövs.

Klara • Kommer fördelningen av dos 3 ske i samma turordning som de tidigare doserna? Jag är vårdpersonal och fick tidigt vaccinet och effekten börjar troligtvis avta nu. Kommer vi att få den tredje dosen efter att riskgrupper fått sin dos?

Hej!
Det avgör Folkhälsomyndigheten och vi avvaktar deras rekommendationer.

Paul • Jag undrar varför inte en vårdcentral i Region Skånes regi inte vill ge den tredje vaccinationen? Har fått en kallelse från onkologmottagningen där det står att det måste ha gått två månader mellan andra och tredje dosen, men min vårdcentral säger att de inte kan hjälpa mig för deras riktlinjer säger att det ska vara 6 mån mellan 2:a och 3:e dosen. Verkar inte vettigt att man ska åka från Helsingborg till Lund för att få sin tredje dos nu. Tacksam för svar.

Hej!

Det är sjukhusen som vaccinerar med den tredje dosen till de som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar. Dessa patienter identifieras av behandlande läkare och kallas till vaccination av sjukhusen. Denna dos kallas extrados eller tilläggsdos. Alla sjukhus ger dessa vaccinationer dvs även Helsingborg.

Vårdcentralerna vaccinerar med en tredje dos till de som ska ha en påfyllnadsdos. Detta är personer över 80 år, de som bor på särskilda boenden samt personer med hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet