Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du boende och de som arbetar vid Gamlegårdens centrum berätta hur situationen är i området efter skottlossningen i början av augusti. Foto: Johan Nilsson/TT Arkiv

Polisen på Gamlegården: Hopplöst få bort drogerna

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått en månad sedan tre personer sköts mitt på eftermiddagen utanför Gamlegårdens centrum i Kristianstad.

Ännu har ingen gripits för dådet. Men för de som bor och arbetar i området är känslan av otrygghet påtaglig. En narkotikapolis SVT Nyheter har pratat med kallar arbetet mot drogförsäljningen nästintill hopplöst.

Efter skjutningen den 3 augusti då tre människor träffades av kulor utanför Gamlegårdens centrum upplever många som bor och arbetar i området en oro.

– Stämningen är förändrad. Annars har det varit ett levande centrum med mycket människor i rörelse, säger Camilla Nilsson som är bibliotekarie.

Vill förstärka rättskedjan

Flera pekar på en tråkig utveckling de senaste åren med mycket drogförsäljning. Bilden bekräftas av en narkotikapolis vi pratar med som inte vill medverka med namn och bild.

Hen beskriver ett närmast hopplöst arbete med att få bort droghandeln, hur det hela tiden kommer nya säljare och att de inte bryr sig om straff eller är rädda för polisen.

Polisen tycker att de gör ett bra jobb men straffen, som ofta kommer långt efter gärningen, är för låga menar den polis SVT pratat med.

– Vi behöver bli fler, men hela rättskedjan behöver resurssättas så vi hinner med, säger hen.

”Inte trygg”

Efter skjutningen har polisen tillfällig förstärkning i Gamlegården. Här finns ordningsvakter och väktare sedan tidigare. Kommunen har mycket insatser och det sätts in ännu mer nu. Nattvandring och högre närvaro.

SVT försöker prata med flera som bor i området men få vill säga något och tycker situationen med droger och kriminalitet är obehaglig, trots de extra insatserna.

En man som heter Quais säger att han skulle vilja flytta.

– Jag känner mig inte trygg.

Vad är lösningen?

– Att polisen ska vara här hela tiden, säger han.

I klippet ovan hör du boende och de som arbetar vid Gamlegården om hur de upplever situationen efter skjutningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning i Gamlegården

Mer i ämnet