Foto: Bernard Mikulic/SVT

Statliga pengar ska få fart på skånsk landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

Bromölla, Osby, Östra Göinge, Perstorp och Hässleholm ska ingå i den nya regionalstödskartan. Det innebär att de kan få söka medel för att få fart på näringslivsutvecklingen.

Det statligt regionalstödet ska främja ekonomisk utveckling och sysselsättning.

– Många kommuner har stora utmaningar. Det krävs investeringar för att kommunerna ska utvecklas och alla landsändar ska ha den möjligheten, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) efter regerings torsdagssammanträde.

Hon säger att regeringen vill ge flera kommuner i södra Sverige möjlighet att få statligt stöd. Bromölla, Osby, Östra Göinge, Perstorp och Hässleholm ingår i förslaget på den nya regionalstödskartan. När EU har godkänt kartan kommer den gäller från 2022 till 2027.

– Det är glädjande att vi har fått till en karta som går från norr till söder. Vi vill sprida jobb och tillväxtmöjligheter i hela landet, säger Jennie Nilsson (S) till SVT Nyheter Skåne.

”Kan vara avgörande summor”

Stödkartan i sig innehåller inga pengar, utan det är en mall för vilka som kan söka medel från Tillväxtverket och regionerna.

– Det kan vara avgörande summor för att få till en företagsetablering eller attrahera investeringar till en kommun, säger Jennie Nilsson (S).

Varför just dessa fem skånska kommuner?

– Vi har fått möjlighet att utvidga kartan så vi har tittat på faktorer som arbetslöshet, lönesummeutveckling och BNP-utveckling, säger Jennie Nilsson (S).

Måste ha EU i ryggen

Stöd från regioner och stater är verktyg som kan använda för att få fart på näringslivet i kommuner med hög arbetslöshet och en låg löne- och BNP-nivå.

Sverige måste förhålla sig till EU-kommissionens regler som säger att statligt stöd till företag får ges för investeringar i nya produktionsanläggningar, för utbyggnad eller modernisering av befintliga anläggningar i missgynnade områden i Europa.

– Vårt land är långt och stort. Vi vill ge fler verktyg i fler delar av vårt land, säger Jennie Nilsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.